Luchtwachttoren Warfhuizen hersteld en publiek toegankelijk

Halverwege de weg van Warfhuizen naar Wehe-den Hoorn staat een opvallend monument: Luchtwachttoren 701. Het is één van de 138 torens die in het tijdperk van de Koude Oorlog onderdeel uitmaakte van een landelijk net werk van uitkijkposten. Het Groninger Landschap is eigenaar van dit historische bouwwerk en heeft alles in het werk gesteld om de toren in oorspronkelijke staat terug te brengen. Gisteren, 13 oktober, was het zo ver en kon de wachttoren open gesteld worden voor het publiek.

Onder de aanwezigen dhr. Venema die nog dienst heeft gedraaid in de toren. Verder waren aanwezig de gedeputeerde Henk Staghouwer en de plaatsvervangend commandant van Leeuwarden.

Vliegtuigen spotten
De ‘701’ heeft tot medio jaren zestig dienst gedaan om bij een eventueel gewapend conflict met de Sovjet-Unie vroegtijdig vliegtuigen te kunnen spotten die onder het radar bereik door zouden vliegen. De meeste torens zijn intussen gesloopt. Gezien de belangrijke rol die dit verdedigingsnetwerk gespeeld heeft ten tijde van de Koude Oorlog is de Luchtwachttoren Warfhuizen het waard om als militair historisch monument bewaard te blijven.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *