Massaal protest tegen bomenkap Oranjebuurt

De zaal was te klein vanavond, 31 januari, op de drukke informatieavond over de voorgenomen bomenkap van honderd zes bomen in de Noorderplantsoenbuurt, waar de gemeente Groningen en Enexis een toelichting gaven op de plannen. Het gaat om het kappen van bomen in elf straten, de Kerklaan, Stadhouderslaan, Louise Henriettestraat, Kloosterstraat, Koninginnelaan, Verlengde Grachtstraat, Plantsoenstraat, Baanstraat, Kolfstraat Selwerderdwarsstraat en de Selwerderstraat.

Volgens de plannen is het kappen van de bomen noodzakelijk  om de vervanging van kabels voor elektriciteit, gasleidingen en waterleidingen aan te leggen.

In het DvhN lezen we dat de boodschap van de buurtvereniging, die zich hevig verzet, kort en duidelijk is. “Wij willen die kap niet, tenzij het echt niet anders kan”.

De vertegenwoordiger van de gemeente Groningen liet weten dat het voortraject geen schoonheidsprijs verdient. De bewoners waren vergeten, iets wat tegenstrijdig is met de doelstelling van de gemeente die juist bewoners wil betrekken bij de buurt. U weet wel, samen maken we de wijk(en). Vele bewoners zijn bang dat er boomarme straten ontstaan, bomen die zo belangrijk zijn voor het milieu.

Inmiddels zijn er binnen de stad Groningen al vele bomen gesneuveld voor de aanleg van de benodigde infrastructuur.  En zo neemt de verstening toe en neemt onze stadse natuur steeds verder af. Een zorgelijke ontwikkeling.

Fotograaf Jan Hendrik van der Veen ging de wijk in en was vanavond aanwezig. Een foto impressie:

3 gedachten over “Massaal protest tegen bomenkap Oranjebuurt

 1. Leert de gemeente Groningen nou echt niets???
  Ze willen ecologisch zijn en zich hard maken tegen de global warming maar als volgt verprutsen ze het helemaal.
  Dus nogmaals beste gemeente: DE BOMEN HOUDEN DE ZON TEGEN, ZORGEN DAARMEE DAT DE STENEN NIET WARM WORDEN EN ZO DE STADSWARMTE TEGEN GAAN !!!
  En dan zwijg ik nog maar over de schade die dieren als vogels, vleermuizen en insecten hier van ondervinden.
  De schade zou nog een beetje beperkt worden indien de herplantplicht nog van kracht was, maar deze is in de prullenbak verdwenen waardoor nu vele straten en grote delen van wijken een troosteloze aanblik geven.
  Het enige wat de onzalige geesten van de gemeente kunnen bedenken is, onkruid zaaien wat vaak een armoedige aanblik geeft alsof de stad Groningen failliet is.
  Vaak worden deze zo genaamde bij- en vlindervriendelijke stroken/zone’s op plaatsen aangelegd waar de bodem gruwelijk vervuild word door autoverkeer.
  De grond is daar vaak zeer zwaar vervuild met zware metalen en andere dodelijke stoffen die vlinder en bij eerder zullen doden dan goed doen.

 2. Wederom worden er in de wijk Paddepoel 211 bomen gekapt.
  O.a. Iepenlaan, Kastanjelaan, Accapellastraat, Goudlaan, Planetenlaan, Kometenstraat etc.
  Er zijn 27 vergunningen afgegeven wat er op neer komt dat er gemiddeld in de straten 8 bomen verdwijnen.

  Waar blijft de gemeente nu met hun strijd tegen de verstening?
  Er word geen boom teruggeplaatst in deze straten, maar ergens op een buitenlocatie waar het geen invloed heeft op de opwarming in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *