Mattias Gijsbertsen GroenLinks formateur nieuwe coalitie Groningen

Informateur Ineke van Gent adviseerde een coalitie van  GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie voor de nieuwe gemeente Groningen. Over dit advies werd vandaag vergaderd door de nog te installeren gemeenteraad. Van Gent was als informateur gevraagd door GroenLinks. Deze partij werd bij de gemeenteraadsverkiezing op 21 november met 11 zetels de grootste partij in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen. Zij kreeg als opdracht mee de mogelijkheden te onderzoeken voor een stabiele coalitie.
Deze coalitie van politieke partijen zou volgens deze opdracht de meerderheid in de raad moeten hebben en “inhoudelijke samenhang en vergaande onderlinge samenwerkingsbereidheid” moeten tonen. Ondanks de moeilijke financiële omstandigheden moet deze coalitie verder werken aan een “ontwikkelagenda voor een duurzame en inclusieve toekomst”. Met speciale aandacht voor de relatie tussen de inwoners en de gemeente(politiek).

Fractievoorzitter Groen Links, Glimina Chakor, maakte tijdens het raadsdebat bekend dat Mattias Gijsbertsen als formateur is aangewezen.

Twee partijen, de VVD en de SP waren zeer teleurgesteld geen deelgenoot te mogen zijn van het toekomstige college.

De tram lijkt geen breekpunt bij de vorming van een nieuw college.
Dat zegt Glimina Chakor van GroenLinks tegenover OOGTV, de partij die het voortouw neemt bij de vorming van een college. De Groenen hadden de tram prominent in hun verkiezingsprogramma staan. D66 had samen met de SP in 2012 juist de stekker uit de tram getrokken.

 

 

Eén gedachte over “Mattias Gijsbertsen GroenLinks formateur nieuwe coalitie Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *