Niet-Groningers protesteren in Groningen tegen nieuwe gaswinning

Friezen, Drenten, Utrechters, Brabanders en vele anderen voerden vandaag actie op het Guyotplein voor de rechtbank in Groningen. Ze lieten hun stem horen tegen nieuwe gaswinning. De rechter buigt zich over een proefboring bij Nij Beets. Vermilion Energy Netherlands BV wil daar gas winnen, maar de gemeente Opsterland geeft geen omgevingsvergunning af. Hierdoor kan Vermilion geen mijnbouwlocatie aanleggen. Het bedrijf hoopt via de rechter de boring alsnog af te dwingen.

Omroep Friesland  meldt dat de gaswinning zou plaats moeten vinden tussen Nij Beets en Aldeboarn. “Onvoorstelbaar dat daar, naast een natuurcompensatiegebied, een put moet worden geslagen. Onvoorstelbaar dat er überhaupt nieuwe putten worden geslagen, in deze tijd van energietransitie”, zegt Monique Plantinga, omwonende en voorzitter van de Stichting Tsjingas.

De stichting vecht al twee jaar tegen de geplande gasboring bij Nij Beets. Een enquête waarin 95 procent van de bevolking nee zei tegen deze boring en een lijst met 1.100 handtekeningen bewezen de gemeente dat er geen draagvlak is onder de bevolking voor de gaswinning.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen!
Alle foto’s van Jan Hendrik van der Veen: klik hier
Alle foto’s van FocusGroningen: klik hier

Niet alleen de leden van Tsjingas lieten vandaag in Groningen  van zich horen. Zij kregen steun vanuit het hele land. De manifestatie Afbouw≠Opbouw begon om 12.00 uur en duurde tot 14.00 uur. Muzikant Abel de Kam verzorgde een optreden.

  • Aanwezig waren: Milieudefensie, Laat Friesland niet Zakken, Urgenda, Gedeputeerde Michiel Schrier van Provinciale Staten Frysland, Tsjingas, StopGasinLoon,Laat Woerden niet Zakken, Partij voor de Dieren en de SP. De laatste verzorgde de demonstranten met een heerlijk kopje warme soep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *