Max van den Berg draagt Koninklijke onderscheiding op aan alle Groningers

politiek-afscheid max van den berg-koninklijke onderscheiding-9Vanmiddag, 30 maart, reikte minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Max van den Berg. De uitreiking vond plaats tijdens de bijzondere Statenvergadering ter gelegenheid van het afscheid van de heer Max van den Berg als commissaris van de Koning in de provincie Groningen. In zijn dankwoord droeg de scheidende commissaris de onderscheiding op aan alle Groningers waar hij zich zo mee verbonden mee voelt.

 Commissaris van de Koning Max van den Berg is voor de Provincie Groningen en de Groningers van bijzondere betekenis geweest. Hij heeft met zijn bindend vermogen mensen weten te inspireren en toonde zowel bezoldigd als onbezoldigde grote maatschappelijke betrokkenheid bij nationale en internationale vraagstukken. Van groot belang is de samenwerking met Duitsland die de provincie Groningen op initiatief van Max van den Berg is aangegaan.

Op bijzondere wijze heeft Max van den Berg zich ingezet voor de politieke, maatschappelijke en publicitaire aandacht voor de gevolgen van de aardgaswinning. Gevolgen die vooral de inwoners van de provincie Groningen direct raken. Als geen ander werd hij het boegbeeld van de bestuurlijke strijd tegen de maatschappelijke, logistieke en psychische gevolgen van het winnen van gas in het Noorden. Hij heeft zich verdiept in wat de burgers raakt en in de gevoelens die leven in de samenleving. Hij heeft het maximale gedaan om dit te duiden bij de verantwoordelijke bewindslieden.

Alle foto’s afscheid Max van der Berg: klik hier

Als directeur van Oxfam Novib heeft Max van den Berg de organisatie op uitstekende wijze aangepast aan de veranderingen in de wereld. Armoede werd van een Derde Wereld probleem een mondiaal probleem. Hij was als mede-initiatiefnemer direct betrokken bij het oprichten van Oxfam Internationaal. Mede dankzij zijn onvermoeibare inzet kan Oxfam Novib als een wereldwijde speler effectief optreden in de strijd tegen armoede en ongelijkheid.

Max van den Berg heeft sinds 1964 binnen de Partij van de Arbeid een imposante bestuurlijke carrière doorlopen. In 1970 werd hij op 24-jarige leeftijd wethouder van de gemeente Groningen, een functie die hij tot 1978 vervulde. Aansluitend was hij tot 1986 partijvoorzitter en van 1999 tot zijn benoeming in 2007 als Commissaris van de Koning, lid van het Europees parlement en leider van de PvdA-fractie in dat parlement. Onlangs werd hij benoemd tot voorzitter van de adviescommissie kandidaatstelling PvdA ten behoeve van de Tweede Kamerverkiezing 2017.

De heer Max van den Berg wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.