Michael de Leeuw weer goud waard voor FC Groningen

fc groningen - vitesse bekerwedstrijd-1FC Groningen zit in de halve finale van de KNVB-beker en dat is de laatste 26 jaar niet meer gebeurd. Grote man in de Euroborg was Michael de Leeuw die het verzet van Vitesse brak met een kopbal die door de Arnhemmer verdediger Kashia met de hand werd gestopt. Rood en een strafschop. De Leeuw miste de elfmetertrap maar de instormende Chery klaarde het klusje in tweede instantie. Uiteindelijk vierde de Euroborg een ruime 4-0 zege en werd De Leeuw beloond met een applauswissel.
Het zag er helemaal niet naar uit dat de Trots van het Noorden met forse cijfers Vitesse uit de bekerstrijd zou gaan wippen. Het spel was ronduit slecht en de ploeg uit Nijmegen maakte de meeste aanspraak op de zege met veel beter veldspel. Bovendien faalde de Groninger spits Danny Hoesen in alle standen. Hij had van trainer Erwin van de Looi weer een basisplaats gekregen maar hij kon in de eerste helft alleen maar terugkijken op mislukte acties. Het ziet er naar uit dat Hoesen nu zijn laatste restje krediet heeft verspeeld.

Maar op het moment dat zelfs de fanatiekste Groninger supporters niet meer geloofden in een voor hen gunstige afloop, was daar ineens Michael de Leeuw die een voorzet van Hateboer leek te verzilveren. Verdediger Kashia leek de bal op de doellijn met de arm tegen te houden hoewel hijzelf beweerde dat het speeltuig tegen zijn bovenbeen kwam. In elk geval oordeelde arbiter Kuipers anders en gaf FC Groningen een strafschop, terwijl Kashia kon gaan douchen. Het bleek het breekpunt van de wedstrijd die volledig kantelde in het voordeel van de thuisploeg.

De Leeuw miste weliswaar de penalty in eerste instantie, maar later revancheerde hij zich door de belangrijke tweede goal op zijn naam te schrijven. Het verzet van Vitesse was daarmee geknakt en verdediger Yoell van Nieff ontpopte zich zelfs als producent van een wereldgoal. Hij stuurde de knikker naar de verste bovenhoek. Vergeten was de belabberde eerste helft waarin eigenlijk niets lukte in alle linies. Voor nieuweling Rusnak was er deze keer geen glansrol weggelegd. Tibbling voetbalde in de eerste helft als een van de weinige FC Groningers voor een voldoende.

De ploeg mag eventjes genieten van de halvefinale-plaats en dromen over de finale in de Kuip. Maar over een paar dagen wacht alweer de volgende klus: de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles voor de competitie. Die wedstrijd is van belang voor het geval FC Groningen de beker niet wint, want ook de playoffs kunnen het team richting Europa sturen.

Voetbalanalyse van Mistersnooker /Foto: Kevin van der Laan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *