Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft startsein pilot klimaatadaptief Paddepoel

Paddepoel wordt duurzamer, koeler en groener

Vandaag, 16 september, was minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuien in Groningen met speciale aandacht voor de Groninger wijk Paddepoel.
De minister bezocht ’s morgens het Global Centre on Adaptation (GCA) waar ze in gesprek ging met de bewoners uit de wijk.

’s Middags werd het startsein gegeven door de minister, samen met de Groninger wethouder Chakor. Klimaatadaptief Paddepoel is een van de drie pilotprojecten die vanuit Bestuursakkoord Klimaatadaptatie geld krijgt voor projecten die Nederland weerbaarder maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. De gemeente Groningen ontvangt de subsidie van 1,25 miljoen euro voor de plannen om de aanleg van het warmtenet in Paddepoel te koppelen aan de vergroening en verkoeling van de buurt. Ook de overeenkomsten met de andere twee pilotprojecten (regio Utrecht en pilot Meerssen) worden tijdens het bezoek ondertekend.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen!

Klimaatadaptief Paddepoel

In Paddepoel wordt door WarmteStad bv. het warmtenet aangelegd. Bij de aanleg gaan straten in meer of mindere mate op de schop. Een kans voor herinrichting van deze straten. In Paddepoel is in samenwerking met het gebiedsteam en Co Creatie Paddepoel gewerkt aan een inventarisatie van wensen van bewoners. De aanleg van het warmtenet wordt gekoppeld aan de herinrichting van de wijk met meer groen en minder asfalt; maatregelen die de wijk beter bestand maken tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte. De gemeente koppelt zo de doelen voor de energietransitie aan klimaatadaptatie en burgerparticipatie.

Ook in het vervolg traject behouden bewoners een belangrijke stem via deelname aan het bouwteam. Warmtestad, Co-creatie en de gemeente openen daarbij een informatiepunt voor bewoners waar zij tijdens de werkzaamheden terecht kunnen met al hun vragen en zorgen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *