Minister-president eert Amerikaanse gevallenen

Minister-president Mark Rutte en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert hebben tijdens de jaarlijkse Memorial Day-herdenking in Margraten een krans gelegd. Sinds 1945 wordt deze Amerikaanse dodenherdenking gehouden op de zondag voor de laatste maandag in mei.

“Vele verhalen brengen ons hier vandaag samen. Verhalen van hoop, heroïek en offers, gedaan in de naam van vrijheid”, sprak premier Rutte. “Vrijheid is niet iets dat we vanzelfsprekend mogen achten. Het moet worden onderhouden, verdedigd en doorgegeven. Dat is onze taak. De gevallenen zullen niet vergeten worden. We zullen hun namen blijven uitspreken en hun verhalen blijven vertellen.”

Nazaten
Duizenden belangstellenden woonden de plechtigheid bij. Onder hen bevonden zich meer dan 100 nazaten van gesneuvelde Amerikaanse militairen. Zij hadden de gelegenheid om het graf van hun geliefde te bezoeken.

Bijdrage Defensie

4 F-16-jachtvliegtuigen van Vliegbasis Leeuwarden brachten eregroet boven de Amerikaanse begraafplaats . De F-16’s vlogen een zogenoemde missing man-formatie. Daarbij verlaat 1 van de vliegtuigen de formatie als symbool voor de gevallenen.

Daarnaast leverde de Koninklijke Landmacht een erewacht en kransdragers. Ook verzorgden landmachtmilitairen samen met de Koninklijke Marechaussee de beveiliging. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso verzorgde de muzikale omlijsting van de ceremonie.

Ereveld

In Margraten liggen 8.301 Amerikaanse militairen begraven die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op gedenkstenen staan nog eens 1.722 namen van vermiste Amerikanen. Al deze militairen kwamen om bij de bevrijding van Nederland of bij gevechten in Duitsland of België. Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het is 1 van de 25 overzeese Amerikaanse erevelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *