Mussen aan het ontbijt

Elke morgen weer zitten ze klaar voor het ontbijt de familie mus. Geen zorgen over de hedendaagse zorgpremie. Wachten op wat brood, zaad en dagelijks wat pindakaas. Het lijkt wel naderend voorjaar maar de winter staat voor de deur en is bijvoeren niet verkeerd. En zeg nu eerlijk, de natuur in de achtertuin, is toch dagelijks een belevenis.

De mussen  (Passeridae) zijn een familie in de orde der zangvogels. De familie telt 49 soorten. De bekendste soort is ongetwijfeld de huismus. Er zijn echter nog een aantal soorten mussen die in Europa voorkomen.

Mussen zijn bruinachtige vogels met een vrij dikke snavel, een aanpassing aan het eten van zaden. Dit is ook het geval bij enige gorzen. De verschillende soorten mussen hebben duidelijke kenmerken waardoor ze goed van elkaar zijn te onderscheiden.

De mussen behoren tot de superfamilie Passeroidea. Dit is een grote groep onderling zeer verschillende families, waartoe veel andere zaadetende vogelsoorten behoren, zoals de vinken en gorzen, maar ook insecteneters zoals de heggenmus en de piepers en kwikstaarten. Anders dan hun naam doet vermoeden zijn mussen daarom geen nauwe verwanten van de heggenmus. De familie is het nauwst verwant met de wevervogels. Mussen zijn zeker niet verwant met de grasmus, die tot de superfamilie Sylvioidea hoort.

(bron: wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *