Nederlandse Veteranendag in Den Haag

den haag-veteranendag-1Voor de Nederlandse veteranen zong Anneke Grönloh gisteren tijdens de Nederlandse Veteranendag haar ‘remake’ van de klassieker ‘We’ll meet again’. Het was een van de hoogtepunten in de Hofstad die, als altijd op de laatste zaterdag in juni, bol stond van feestelijkheden en ceremonieel vertoon.

Gedeeld verleden
Feestelijk centrum van Veteranendag was het Malieveld waar jong en oud genoten van een gevarieerd programma. Vrolijkheid voerde de boventoon. De zon liet zich zien en er was eten, drinken en muziek. Oude makkers ontmoetten elkaar en pakten direct de draad van het gedeelde verleden weer op. Bosniëveteraan Richard Corten was voor de 5e keer op Veteranendag. “Het gaat om het ontmoeten van je maten uit die periode, maar ook om de waardering die je voel.”

Kleurrijke stoet detachementen
En dan was er natuurlijk het jaarlijkse defilé op de Kneuterdijk, afgenomen door koning Willem-Alexander. Zo’n 5.000 jonge en oude veteranen marcheerden in een kleurrijke stoet detachementen door de binnenstad. Ook paarden, motoren en tal van legervoertuigen maakten er deel van uit. En uiteraard ontbrak de vliegshow niet. Boven de Hofvijver brachten historische en moderne vliegtuigen een eerbetoon aan alle (oud-)militairen.

Elfde keer
Op Veteranendag bedankt Nederland haar meer dan 115.000 veteranen. Vandaag was de 11e editie van het nationale evenement.

Bron: Ministerie van Defensie  Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *