Negatief zwemadvies Suyderoogh, stranden Paterswoldsemeer en Lauwersmeer vanwege blauwalg

Voor de zwemlocaties Suyderoog in Lauwersoog en De Lijte aan het Paterswoldsemeer geldt vanaf nu een negatief zwemadvies. Ook bij de stranden Brilduiker, Kleine Zwaan en Zeearend aan het Lauwersmeer raden we af om het water in te gaan. Bij deze vijf zwemlocaties is een te hoge concentratie blauwalg aangegetroffen. Zwemmers die met blauwalg in aanraking komen hebben een grote kans op huidirritatie of maag- en darmklachten. Rondom de locaties staan borden om zwemmers te waarschuwen.Andere zwemplassen

Voor de Veendiepplassen in Bellingwolde was al een negatief zwemadvies uitgegeven. Voor een aantal andere zwemlocaties geldt een waarschuwing voor blauwalg. Op deze plekken is een lage concentratie blauwalg in het water gevonden, wat betekent dat er een kleine kans is op gezondheidsrisico’s. De zwemlocaties waar een waarschuwing voor blauwalg geldt zijn de stranden Lepelaar en Meerkoet aan het Lauwersmeer, Recreatieplas Kardinge in Groningen en het strand Meerwijck aan het Zuidlaardermeer.

Kwaliteit zwemwater

De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalg voldoende is afgenomen of helemaal is verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de pers.

Hygiëne en veiligheid

De provincie controleert de zwemaccommodaties op hygiëne en veiligheid, Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar drijflijnen, afvalbakken en douches. Algemene informatie over zwemwaterlocaties is te vinden op www.provinciegroningen.nl/zwemwater of www.zwemwater.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *