Nelson Mandela overleden

Nelson_Mandela_by_scatterdthoughtsEen nederige dienaar vond hij zichzelf, geen profeet. Na 27 jaar liep hij de cel uit met een glimlach die de wereld bij zal blijven.

Zuid-Afrika huilt. De Vader van de Natie, die een derde van zijn leven opofferde aan de strijd voor democratie, is niet meer.

Hoewel zijn overlijden er aan zat te komen – de 94-jarige Nelson Mandela kwakkelde al jaren met zijn gezondheid – kwam het nieuws keihard aan. Voor veel Zuid-Afrikanen was de voormalig leider, hoewel hij niet vaak meer in de openbaarheid trad, een soort Verlosser. 

Verzoener 
De Grote Verzoener. Zo zal Mandela, in Zuid-Afrika althans, de geschiedenisboeken in gaan. Zo zaaide hij verdraagzaamheid tussen zwart en blank, maar ook tussen zwart en zwart.

Blanke harten won hij voor zich door als een blok te gaan staan achter het nationale rugby-team, in die tijd een blank bolwerk, door in 1995 het WK-rugby te verwelkomen en vervolgens – na de Zuid-Afrikaanse overwinning – gekleed in het nationale rugby-shirt de beker te overhandigen aan het voornamelijk blanke team. Om de blanke politiek tevreden te houden, benoemde hij voormalig president F.W. De Klerk tot vicepresident.

De afgelopen jaren draaide het nieuws rondom Mandela voornamelijk om zijn gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *