Nieuw leven watertoren van Groningen

groningen-ebbingekwartier-noorderbinnensingel-watertoren-1Na meer dan 30 jaar leegstand komt er weer leven in de watertoren aan de Noorderbinnensingel in Groningen.  Die is het afgelopen jaar gerestaureerd en verbouwd tot multifunctioneel centrum. Iedereen kan vanaf medio mei de toren huren, voor een lezing, een presentatie,  een concert- of discussieavond, een bedrijfsactiviteit of gewoon om een keer een bijzondere  verjaardag te vieren! Ralph Steenbergen van NESK (Nuchter, Eerlijk, Scherp en Kansrijk) gaf de pers vanmorgen een rondleiding.

De watertoren is in 1908 gebouwd, mede ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis dat toen in een paviljoen-achtige opzet aan de oostkant van de binnenstad werd gerealiseerd.  In 1977 is de toren buiten bedrijf gesteld en toen het waterleidingbedrijf werd geprivatiseerd, bleef de toren om onduidelijke redenen eigendom van de gemeente.

groningen-ebbingekwartier-noorderbinnensingel-watertoren-8Sloopplannen werden door  buurtbewoners tegengehouden. Zij wisten de toren beschermd te krijgen als gemeentelijk monument. In dat kader heeft de toren in 1987 een forse onderhoudsbeurt gekregen. In 1991 is een prijsvraag uitgeschreven: ‘wie ziet er toekomst in de watertoren?’  Spectaculaire inzendingen, maar geen van alle voldoende realistisch, de initiatieven zouden de toren niet van een exploitatie kunnen  voorzien.

Dankzij het Groninger Monumentenfonds (GMF) is het nu wel gelukt om met gezamenlijke bijdragen van rijk, provincie en gemeente 3 miljoen euro subsidie bij elkaar te brengen. Daarmee kon de watertoren worden getransformeerd tot een multifunctionele toren van alle Groningers voor alle Groningers.

Reserveren van de toren kan via [email protected]

Foto’s: FocusGroningen/Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *