Nieuw stadsdeel op voormalig Suikerfabriek-terrein Groningen

College lanceert plan voor de lange termijn
suikerunie

Wonen, ondernemen, onderwijs en recreëren. Op een steenworp van de binnenstad. Een nieuw stadsdeel dat zelfvoorzienend is in de energiebehoefte en op een slimme manier groeit. Dat is de ambitie van het college van Burgemeester &Wethouders van Groningen voor het terrein van de voormalige Suikerunie.

Wethouder Roeland van der Schaaf vanmiddag tijdens de persconferentie: ‘De omvang van het terrein en de verschillende sferen en milieus bieden volop kansen om verschillende woningbouwprogramma’s en functies een plek te geven. Van het stedelijk fabrieksterrein tot de waterrijke vloeivelden. Beoogde blikvangers zijn de Energy Tower en de Silo-kathedraal. Deze markeren de geschiedenis op een hedendaagse manier.’

Bereikbaarheid
Door het terrein beter bereikbaar te maken wordt het aantrekkelijker. Er komen verbindingen voor fietsers en voetgangers tussen het gebied en de binnenstad, een autoverbinding Vinkhuizen- Hoendiep- Peizerweg en meerdere oversteken over het Hoendiep. Een nieuwe groene ‘Parkweg’  maakt het Stadspark beter toegankelijk aan de noordzijde.

Zelfvoorzienend
Het terrein van de Suikerfabriek leent zich voor het experiment van de Smart City. Klassieke nutsvoorzieningen – gas, elektriciteit, water en riolering – veranderen in een andere, meer 21ste-eeuws aanbod van elektriciteit, internet, water en riolering. In de tijdelijke fase zien we dat partijen samenwerken om van werkplaatsen, ateliers, kantoorruimtes, biologische horeca, verschillende podia, eetbare tuinen, kassen, festivals en studio’s, een energiepark te vormen: de basis voor een volledig duurzame en zelfvoorzienende nederzetting.

Blikvangers
De gemeente heeft twee blikvangers in studie: de silo-kathedraal en een innovatieve toren die energie opwekt in plaats van energie uit te stoten. De Silo-kathedraal van RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances] legt de fundamenten (palen) van de oude fabriek bloot en biedt een spannend parklandschap voor ontmoeting en recreatie. De energietoren, naar een idee en ontwerp van architect Wolff Prix (Coop Himmelblau), verwijst naar de 95 meter hoge schoorsteen. Het college verkent de haalbaarheid van deze ideeën.

Wethouder van der Schaaf: ‘Komend jaar werken we deze visie met bewoners, ondernemers en organisaties verder uit tot concrete voorstellen. Daarna volgen de eerste investeringen in de infrastructuur van het gebied.’

Het bijbehorende draaiboek staat op de gemeente website: klik hier 

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *