Nijlpaarden in Nederland alleen in Emmen

natuur, dierenNijlpaarden leven in en om het water, in rivieren, plassen, meren en moerassen in een groot deel van Afrika, oorspronkelijk van de Nijldelta tot de Kaap. Ze komen oorspronkelijk in ieder gebied voor waar voldoende water is om in te baden en gras om van te grazen. In bergen kunnen ze tot op 2000 meter hoogte worden gevonden.

Nijlpaarden zijn een belangrijk onderdeel van hun ecosysteem. Er zijn meren die zonder nijlpaarden zo goed als levenloos zouden zijn, bijvoorbeeld doordat ze uit vrijwel steriel bronwater voortspruiten, maar door de bemesting door dit dier een hele levensgemeenschap ondersteunen.

Nijlpaarden leven vaak in grote aantallen bij elkaar. Aan de buitenkant van zo’n groep zitten enkele mannetjes. Middenin verblijven de vrouwtjes met hun jongen. De vrouwtjes zorgen samen voor de kleintjes. Net een kinderdagverblijf, een crèche dus.

Ontdek het nijlpaard

Nijlpaarden zijn erg grote en zware dieren. Een vrouwtjesnijlpaard weegt zo’n 1500 kilo, een mannetje wel 2500 kilo. Een pasgeboren nijlpaardje weegt 40 tot 60 kilo. Nijlpaarden liggen overdag als het heet is, lekker in het water en eten vooral ‘s nachts. Het zijn grote eters. Een volwassen nijlpaard eet per dag zo’n 70 kilo gras. Nijlpaarden poepen daarom ook heel veel. Je wil dan niet bij ze in de buurt staan, want tijdens het poepen slaan ze heel hard met hun staart door de poep. Zo verspreiden ze een eigen geurtje over een groot oppervlak.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nijlpaarden in Emmen

Emmen is de enige Nederlandse dierentuin met nijlpaarden. Het beroemdste nijlpaard is Emiel. Hij werd vader van zes nijlpaardjes, die allemaal kort na elkaar werden geboren. Hij was juist verhuisd naar een Frans dierenpark om te voorkomen dat hij in Emmen vader zou worden. Emiel was veel eerder geslachtsrijp dan verwacht.

Bron: Wikipedia/Dierentuin Emmen

Meer natuur foto’s: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *