Noord-Holland Haarlem | Hofje van Bakenes

Aan de Bakenessergracht in Haarlem vinden we het Hofje van Bakenes welke twee ingangen heeft, één aan de gracht en één aan de Wijhde Appelaarsteeg die tevens de hoofdingang van het hofje is. Het hofje werd in 1395 gesticht van een telg uit een Haarlems vooraanstaande en welgestelde familie: Dirc I van Bakenesse. In opdracht van zijn weduwe Lysebeth en haar twee zoons Dirc en Jan is het gebouwd. 

Oorspronkelijk is het hofje De Bakenesser Kamer met dertien huisjes ingericht voor de verzorging van twintig alleenstaande, arme, oude vrouwen die tegen het eind van de 14e eeuw niet voor een zelfstandige bewoning konden zorgen, ook al omdat er toen sprake was van een vrouwenoverschot. In 1663 werd enkele huisjes samengevoegd om een regentenkamer te kunnen creëren, waarna er nog plaats was voor achttien vrouwen. Het aantal bewoonsters nam na die tijd af tot twaalf. 

Raadseltje

Op de gevelsteen staat het volgende raadsel:

Ingang vant Gesticht Van Dirck van Baekenes Voor Vrouwen acht en Twee maal ses.

De betekenis:

8 keer 2 maal 6 is zestig, de leeftijd die een vrouw moest hebben om hier te wonen en 8 plus twee keer 6 is twintig, het aantal vrouwen dat op het hofje kunnen wonen.

Bron: Het hofje de Bakenesserkamer, P.E.M. Hamman, Haarlem 1997

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *