Noord-Nederlands steden op werkbezoek Brussel

brusselInvesteren in elkaars (lobby-)netwerken
Wethouder van Economische Zaken Joost van Keulen gaat samen met zijn collega’s uit Leeuwarden, Assen en Emmen op werkbezoek bij de Europese Commissie in Brussel. Tijdens dit bezoek, op donderdag 28 en vrijdag 29 november, worden de bestuurders vergezeld door vertegenwoordigers van de kennisinstellingen in de verschillende gemeenten. Het bezoek heeft als doel om te investeren in elkaars (lobby-)netwerken.

Europa vraagt met de aankomende programmaperiode 2014-2020 om steeds meer samenwerking tussen steden, kennisinstellingen en (MKB-)bedrijven. Om goed aan te sluiten bij ‘Brusselse kansen’ en de Europese thema’s, zal tijdens het bezoek de onderwerpen MKB, Innovatie en Economie centraal staan. De samenwerking die de vier noordelijke steden hebben met de kennisinstellingen in de regio is daar ook op gericht.

In Brussel spreekt de Noord-Nederlandse delegatie onder andere met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europarlement, de Permanente Vertegenwoordiging en verscheidene lobbykantoren. De delegatieleden zullen zich daarbij uitvoerig laten bijpraten over de speerpunten binnen het Europese 2020-beleid.

Op de heenreis (donderdag) wordt een bezoek gebracht aan het Holland Expat Center South in Eindhoven. Door de brede regionale samenwerking is dit expat center goed vergelijkbaar met het gewenste International Welcome Center North in Groningen.

Het Akkoord van Groningen heeft samen met stichting Connect International het initiatief genomen om een expat center op te richten onder de naam International Welcome Center North (IWCN). Het is de bedoeling dat buitenlandse hoogopgeleide kennismigranten, ook wel expats of internationals genoemd, straks uit alle drie de Noordelijke provincies bij het IWCN in Groningen (in plaats van Zwolle of Rijswijk)  terecht kunnen voor hun verblijfsvergunningof andere zaken.

In Eindhoven zal ondermeer gekeken worden welke praktische zaken daarbij van belang zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *