Oefening Sandy Coast  Delfzijl | Internationale mijnenbestrijdings- en havenbeschermingsoefening

Nederland is van 21 augustus tot 1 september gastheer van de internationale mijnenbestrijding- en havenbeschermingsoefening Sandy Coast 23. Er zijn zes deelnemende landen; Estland, België, Canada, Polen ene Finland. Deze oefening vindt plaats in de Noordzee boven de Waddeneilanden en in de haven van Delfzijl (Groningen Seaports). Gisteren op de static show stonden er internationale duikteams en de EOD. Hier worden onderwater-‘drones’ zoals de Remote Environmental Monitoring Units (Remus) getoond.

 

Op het schip Zr. Ms. Luymes was ’s middags een demonstratie brandbestrijding in samenwerking met lokale hulpdiensten.

Door gezamenlijk te oefenen en kennis uit te wisselen kunnen alle eenheden zich voorbereiden op daadwerkelijke inzet waar ook ter wereld. Aan de oefening nemen in totaal zes NAVO-landen en 500 militairen deel.

In Sandy Coast 23 trainen we op hoe havens en zeegebieden vrij gemaakt kunnen worden van explosieven. Niet alleen militaire operaties, ook voor niet-militaire partijen leveren explosieven gevaar op. Denk aan vissers die zo’n projectiel in hun netten krijgen. De Koninklijke Marine is aanwezig met diverse schepen: hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes, mijnenjagers Zr.Ms. Vlaardingen en Zr.Ms. Makkum, het duikvaartuig Hydra, Mv GeoSea en de Expeditionary Survey Boat (ESB) Hydrograaf. Verder zijn er diverse buitenlandse eenheden uit onder andere Canada, Polen, België en Finland.

“Mijnenbestrijding is een belangrijke taak van de Koninklijke Marine en haar NAVO-bondgenoten”, aldus oefenleider kapitein-luitenant ter zee Peter Baars. “Commerciële scheepvaart en visserij hebben nog altijd te maken met de gevaren van explosieven op de zeebodem en bij haveningangen. Zoals oude explosieven afkomstig uit de Tweede en soms zelfs Eerste Wereldoorlog. Ook vormen havens een potentieel doelwit van terrorisme en criminaliteit.”

Impressie fotograaf Jan Hendrik van der Veen:

Dynamische oefengebied

Het Waddengebied leent zich uitstekend voor de oefening. Zo is er sprake van ondiep water, sterke stroming, een dynamische zeebodem en wisselende weersomstandigheden. Daarnaast gebeurt alles in de nabijheid van drukke scheepvaartroutes en windmolenparken.

De eerste periode staat vooral in het teken van de militaire samenwerking op zee. In de slotweek werken de militairen intensief samen met lokale en regionale veiligheidsautoriteiten in de haven van Delfzijl. Hierbij werken we nauw samen met Groningen Seaports. In de haven worden bijvoorbeeld ondiep water duikteams en havenbeschermingsteams ingezet en komt personeel van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in actie.

Schepen bezoeken

Om de omgeving bij de oefening te betrekken en kennis te laten maken met mijnenbestrijding was een aantal schepen open voor publiek. Deze konden worden bezocht  op zondag 20 augustus in de haven van Delfzijl, op de drijvende steiger aan de Handelskade West.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *