Streetpride – Pride Groningen

Gisteren vrijdag 18 en vandaag zaterdag 19 augustus hult Groningen zich in regenboogkleuren voor het vieren van Pride. Verspreid over de hele stad zijn verschillende activiteiten, waaronder een dragverkiezing en Roze Kerk.

Nieuw dit jaar is een heuse Pride Parade, een tocht onder leiding van een roze trekker die door heel Groningen gaat. De eerste Pride was een optocht ter herdenking van de Stonewall rellen in New York. Deze ontstonden op 28 juni 1969, toen de politie een inval deed in de homobar Stonewall Inn in de wijk Greenwich Village. Daarom is Pride geen echte Pride zonder een parade. Dit is dus het gedeelte waar het draait om jezelf zijn, gezien worden, en trots zijn op wie je bent! Aan deze demonstratieve en kleurrijke optocht doen o.a. al meerdere wagens (Noorderpoort en Paradigm) met muziek, diverse organisaties, en een koets met drags mee.

In deze parade liep ook een blokje Groningse politiek meelopen. De organisatie van Pride Groningen zet zich in voor het zichtbaar maken van diversiteit en het creëren van bewustwording.

Fotograaf Jan Hendrik van der Veen maakte de volgende impressie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *