Officiële opening 150-jarig jubileum Kamerlingh Onnes 3 oktober

steden nederland groningen, selwerdIn het kader van het 150-jarig bestaan van het Kamerlingh Onnes in Groningen worden  tal van activiteiten georganiseerd. Bij die activiteiten spelen gerenommeerde oud-leerlingen een belangrijke rol. Zo staan een symposium en KO-College Tours op het programma.

Symposium
Het jubileumjaar wordt officieel geopend op 3 oktober met een symposium en een debat. Prof. dr. Jaap Dronkers en dr. Wilna Meijer kijken die middag met de genodigden naar de toekomst van het onderwijs.

Prof. dr. Jaap Dronkers gaat in op de veronderstelling dat de opleidingsniveaus van ouders en leerlingen geleidelijk aan op hetzelfde niveau liggen. Hij zal vaststellen dat ‘het onderwijs’ een einde heeft gemaakt aan oude vormen van ongelijkheid, maar hij zal ook wijzen op nieuwe vormen van ongelijkheid die zich aandienen.

Dr. Wilna Meijer kijkt vanuit een ander perspectief naar die toekomst. We leven in een steeds veranderende wereld, waarbij ook steeds weer nieuwe opdrachten, uitdagingen en wensen voor het onderwijs worden geformuleerd. Zij neemt ons mee in haar gedachtegang over wat kenmerkend zou moeten zijn voor het onderwijs op een school als het Kamerlingh Onnes. Oud-leerling Andrew Makkinga, presentator van muziek- en cultuurprogramma’s, leidt het symposium en debat in goede banen.

KO-College Tour
Voor de KO-College Tour brengen bekende oud-leerlingen en gerenommeerde namen uit verschillende deelgebieden als kunst en cultuur, de wetenschap en sport een bezoek aan het Kamerlingh Onnes.

Op donderdag 14 november komt prof. dr. Heertje  onder begeleiding van journalist Margreet Fogteloo zijn visie geven op economieonderwijs. Net als bij de echte College Tour, kan ook het publiek, bestaande uit leerlingen en belangstellenden, vragen stellen. Het komende jaar wordt een aantal van dit soort KO-College Tours georganiseerd, houd de website www.ko150.nl in de gaten voor meer informatie.

 

Historie

De Rijks Hoogere Burgerschool is op 26 september 1864 opgericht aan de Pelsterstraat. Dit is de rechtstreekse voorloper van het huidige Kamerlingh Onnes. In 2014 viert de school het 150-jarig jubileum. Het is daarmee de oudste Rijks-hbs van Nederland. De slogan ‘Historie met Toekomst’ wordt  als rode draad gebruikt rondom de festiviteiten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *