Officiële opening Vrouwenopvang Groningen op 8 maart

Streven naar een geweldloze generatie

 Op donderdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, vindt de officiële opening van de Vrouwenopvang van Het Kopland in Groningen plaats. Tijdens de opening staat het streven naar een geweldloze generatie centraal. Lilianne Ploumen, voormalig minister Ontwikkelingssamenwerking en Tweede Kamerlid is aanwezig en de kinderombudsman, Margite Kalverboer, verzorgt een inleiding. De commissaris van de koning, René Paas, en de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, openen de nieuwe opvang.

In september 2017 werd de bouw van de nieuwe locatie van de Vrouwenopvang in Groningen afgerond. In de Vrouwenopvang verblijven vrouwen (met eventuele kinderen) die hun thuis moesten ontvluchten vanwege huiselijk geweld. Het is belangrijk dat deze veilige locatie er voor hen is, er worden levens mee gered. De vrouwen en hun kinderen worden hier opgevangen, begeleid en zo nodig behandeld. Het nieuwe pand sluit beter aan bij individueel gerichte hulpverlening en de eigen kracht van de vrouwen, met ondersteuning, begeleiding en behandeling op locatie. De vrouwen hebben een eigen, ingerichte woning waar zij een zelfstandig huishouden kunnen voeren.

Vorig jaar heeft de Vrouwenopvang van Het Kopland de Kind Centraal Award gewonnen. Volgens onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind is de opvang van Het Kopland een voorbeeld voor andere opvanglocaties, door de zorg op maat voor zowel moeder als kind om traumatische ervaringen te verwerken.

Bestuurder van Het Kopland en Zienn, Alice Vellinga: “In de missie van Zienn en Het Kopland staat dat we huiselijk geweld willen voorkomen en mensen zo goed mogelijk willen helpen. Een van de belangrijkste manieren om dit te doen is door kinderen die zijn opgegroeid met huiselijk geweld te begeleiden en te behandelen. Helaas is de intergenerationele overdracht van huiselijk geweld groot. Wij streven naar een geweldloze generatie. Kinderen zijn de toekomst!”

Opening in het bijzijn van  Lilianne Ploumen maakt zich sterk voor de rechten van vrouwen en meisjes, daarom past haar aanwezigheid goed bij de opening van de Vrouwenopvang. Ook de kinderombudsman is aanwezig, zij zet zich in voor de rechten van kinderen en jongeren. De commissaris van de koning, René Paas, en de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, zullen het pand openen. Verder is ook bijzonder ambassadeur tegen huiselijk geweld van Het Kopland, Nazmiye Oral, aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *