Oliebollen nu de dagen korten en de nachten lengen

‘’Het weer is koud en guur als de dagen korten en de nachten lengen, maar de feesten van december brengen licht en warmte, met oud jaar: oliebollen.’’ Zo klonk het Polygoon journaal in de jaren ’50. Al eeuwen is het eten van oliebollen typisch Nederlands. Maar over de herkomst van de oliebol gaan veel verschillende verhalen. Fotograaf Jan Hendrik van der Veen fotografeerde op verschillende locaties de Hollandse Gebakskramen. Bij het UMCG en Hoogkerk nog geen kraam en in het centrum de Grote Markt de vraag of deze hier zal terugkeren.

Advertentie 1894 Delftsche Courant

Het gebruik om deeg te bakken in heet vet kan op meerdere manieren in onze omgeving zijn terechtgekomen. Hoe en wanneer precies is onduidelijk en het is zelfs waarschijnlijk dat er meer momenten zijn geweest waarop mensen deeg bereidden in hete olieachtige substanties.

In Paddepoel en Vinkhuizen de vertrouwde kramen van de familie Akkerman.

Middeleeuwen

In mideeleeuwse bronnen wordt melding gemaakt van in olie gebakken koeken. Het was de gewoonte dat kerstmis het einde vormde van een tijd van vasten die op 11 november met Sint Maarten begon. Het einde van deze vastenperiode werd gevierd met oliekoeken, die gemaakt werden van houdbare ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *