Onder de zestien en alcohol bij je? Boete!

6044170139_1a35382461_oNog geen 16 en alcohol bij je? Boete!

Vanaf 1 januari 2013 is het strafbaar om in het openbaar alcohol bij je te hebben, als je jonger bent dan 16 jaar. Ben je jonger dan 16 jaar en word je met alcohol betrapt? Dan kun je een taakstraf of boete krijgen. De boete is dan € 45.

Alcohol onder de 16 wordt strafbaar
Op 1 januari 2013 gaat de nieuwe Drank- en Horecawet in. Als je jonger dan 16 bent, ben je strafbaar als je alcohol bij je hebt op straat of op andere openbare plekken. Bijvoorbeeld in een bar, winkelcentrum, treinstation of park. Het maakt niet uit of het om zwak alcoholische drank of om sterke drank gaat. In beide gevallen ben je strafbaar.

Alcohol onder de 16 in de supermarkt
In de supermarkt ben je niet strafbaar als je jonger bent dan 16 jaar en alcohol bij je hebt. Dit is een uitzondering in de wet. Hiermee worden discussies in de supermarkt voorkomen over of iemand wel of geen alcohol bij zich heeft. Loop je naar buiten met alcohol? Dan krijg je een boete. Jongeren moeten zich altijd legitimeren aan de kassa met een geldig identiteitsbewijs. De supermarkt mag geen alcohol verkopen aan iemand jonger dan 16 jaar.

Alcohol onder de 16 in de slijterij
Als je jonger dan 16 jaar bent, mag je alleen in een slijterij komen onder begeleiding van een volwassene. Jongeren moeten zich altijd legitimeren aan de kassa met een geldig identiteitsbewijs. De slijterij mag geen zwak alcoholische drank verkopen aan iemand die jonger is dan 16 jaar en geen sterke drank aan iemand die jonger is dan 18 jaar.

Alcohol kopen als je 17 bent
Sterke drank mag niet verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Jongeren moeten zich altijd bij de verkoper (horeca / slijter) legitimeren. De jongere van 17 kan zelf geen boete krijgen voor het bezitten van sterke drank.

Bron: Politie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *