Onderdoorgang Paterswoldseweg voor alle verkeer in gebruik

Een belangrijke verkeersader midden in de stad Groningen is na ruim een jaar weer open: vanaf vrijdagavond 13 december is de onderdoorgang Paterswoldseweg voor al het wegverkeer in gebruik. In de middag vond de feestelijke opening plaats. De onderdoorgang vervangt een drukke spoorwegovergang, waarmee veiligheid voor fietsers en voetgangers en doorstroming van het bus- en treinverkeer sterk verbetert. Fietsers konden al sinds november onder het spoor en de busbaan door.

Eerste auto
De Hesla (eenTesla op waterstof) met daarin Fleur Gräper-van Koolwijk (gedeputeerde provincie Groningen), Dorothé Wennekendonk (regiodirecteur ProRail), Philip Broeksma (wethouder gemeente Groningen) en Alfred Siemes (directeur productie BAM) reed als eerste auto door de nieuwe tunnel. Waarmee zo de officiële opening werd verricht. Fietsers en voetgangers konden sinds 8 november al gebruik maken van de tunnel onder het spoor.

 

Dik Doun in Tunnel
Aansluitend op de officiële opening was er voor de buurt en geïnteresseerden van alles te doen in de tunnel. Wegspelen en het evenement Dik Doun in Tunnel. Dit programma is – in samenwerking met Groningen Gastvij -speciaal voor de opening opgezet, om bewoners en ondernemers uit de wijk te bedanken voor het geduld en begrip van het de afgelopen jaar na een lange periode van bouwwerkzaamheden en verkeersomleidingen.

Profijt voor al het verkeer
De nieuwe onderdoorgang levert veel voordelen en tijdswinst op. Fietsers kunnen nu onder het spoor door en via een fietsbrug aan de noordzijde. De bussen rijden via de nieuwe busbaan over de Paterswoldseweg. Auto’s rijden nu zonder te wachten onder het spoor door. Met de opening van de onderdoorgang is een belangrijke stap gezet naar een bereikbare, aantrekkelijke en vooral gastvrije stad Groningen.

Grote impact
De bouw had een grote impact op de (directe) omgeving. Vooral omdat het op een van de drukste toegangswegen naar de binnenstad van Groningen plaatsvond. In verband met de overlast is tijdens de werkzaamheden veel contact met omwonenden geweest. Ook van het verkeer is het nodige gevraagd door ingestelde omleidingsroutes. Fietsers konden gelukkig zoveel mogelijk langs de werkzaamheden blijven fietsen.

Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden
Het vervangen van de oude overweg voor een onderdoorgang is nodig voor de extra sneltrein die eind volgend jaar tussen Groningen en Leeuwarden gaat rijden. Meer treinverkeer zou de oude overweg – dicht bij het station – te veel belasten. In opdracht van de provincie Groningen werkte ProRail met aannemer BAMinfra meer dan een jaar op de Paterswoldseweg aan de realisatie van de nieuwe onderdoorgang

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *