Reynaert Vosveld wint Hendrik de Vriesstipendium 2019 | Publieksprijs 2019 Lilian Anneloes

Gisteravond, 14 december, maakte wethouder Paul de Rook in het Centrum Beeldende Kunst de winnaars bekend van de Hendrik de Vries Stipendium.  Reynaert Vosveld won de Hendrik de Vriesstipendium en Lilian Anneloes ontving de publieksprijs. Filmmaker  Reynaert Vosveld werd door de jury gewaardeerd voor het samenspel van geluid en animatie in zijn werk. Vosveld maakte eerder twee korte animatiefilms die beide op het Nederlands Filmfestival in Utrecht werden vertoond.

Hendrik de Vries (1896-1986) behoort tot de grootste Nederlandse dichters van de 20e eeuw. Naast zijn literaire werk tekende en schilderde hij.

Hoewel hij in deze disciplines geen specifieke scholing genoot, bouwde hij een belangrijk (en omvangrijk) oeuvre op. Hendrik de Vries was lid van de Groninger kunstkring De Ploeg en trad veelvuldig op als hun woordvoerder. Als beeldend kunstenaar was hij binnen deze groep echter een eenling. Hij had een heel eigen stijl die hij volledig aan zijn fantasie ontleende, heel anders dan zijn Ploeggenoten die veel meer schilderden naar de werkelijkheid op een expressionistische manier.

Aanmoediging
Naar dit bijzondere dubbeltalent noemde de gemeente Groningen het Hendrik de Vries Stipendium. Een jaarlijkse aanmoedigingsbeurs voor professionele jonge kunstenaars bedoeld om nieuw werk te realiseren. Het gaat om twee stipendia van elk 6.000 euro. Het ene jaar richt het stipendium zich op beeldende kunst, het andere jaar op literatuur.

Foto’s: Rieks Oijnhausen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *