Onderschatting autoriteiten Project X Haren

ProjectX Haren-0482-2De autoriteiten gingen diep door het stof vanmorgen. Ze hadden geen enkele grip op Project X Haren en de situatie is geheel onderschat. De burgemeester van  deze kleine gemeente met slechts één veiligheidsfunctionaris en een halve communicatie medewerker  heeft zijn bevoegdheden onvoldoende benut om dit soort grootschalige zaken aan te kunnen pakken. Volgens de commissie botsten twee werelden. De wereld die om speelruimte vraagt en de andere wereld die veiligheid eist.

Het ergste is wel dat de politie haar excuses aanbood omdat zij de veiligheid van burgers niet heeft kunnen waarborgen. Een ernstige constatering die vele burgers in Nederland verbaast hebben dat deze  rellen zo uit de hand hebben kunnen lopen en dat de politie niet op haar taak berekend is.

In het rapport wordt de reconstructie die RTV Noord en het Dagblad van het Noorden een paar weken na de Facebookrellen hebben gepubliceerd ‘uitstekend’ genoemd.  Die reconstructie week maar op enkele punten af van de bevindingen van de commissie-Cohen, staat in het rapport

Voor zover we vandaag konden inschatten zullen er mogelijk geen koppen rollen. Zowel de burgemeester Rob Bats van Haren als de korpschef Oscar Dros van de politie boden nadrukkelijk hun excuses aan en spraken de wens uit dat zij in hun ambt  mogen blijven functioneren. Of de geledingen binnen de politiek van Haren en de organisatie van de politie dit vertrouwen ook nog heeft moet later blijken.

Voor de complete documenten verwijzen wij je graag naar de site van de gemeente Haren

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *