Onderzoek naar Stadstoezicht Groningen

gemeente groningen-stadstoezicht-1Er komt een ondernieuw college gemeente groningen-4zoek ‘met een externe blik’ naar de fouten bij de nieuwe gemeentelijke afdeling Stadstoezicht. Wethouder Jannie Visscher heeft dat toegezegd in de raadscommissie Financiën en Veiligheid van woensdag 22 mei. Verschillende partijen hadden op een extern onderzoek aangedrongen.

De raadscommissie besprak het verbeterplan van het college van B&W voor Stadstoezicht. De nieuwe afdeling voor handhaving en toezicht bij de vakdirectie Stadsbeheer kampt met onder meer personele en financiële problemen. De partijen waren kritisch over Stadstoezicht en het verbeterplan. In het plan staat dat de stadswachten verdwijnen.

Valse start
“Het is duidelijk dat de raad niet tevreden is over Stadstoezicht”, zei wethouder Visscher. “Het is niet goed gegaan. En dat spijt ons. We zijn inmiddels begonnen om gemaakte fouten te herstellen.” Volgens de wethouder heeft Stadstoezicht een ‘valse start’ gemaakt. “We zijn van verkeerde uitgangspunten uitgegaan. We hebben aan wishfull thinking gedaan en ons rijk gerekend. Dat was niet goed.”

Externe blik
Volgens Visscher is ‘het wel ongeveer duidelijk wat er mis is gegaan’. “Punt waar het om gaat is, waaròm het mis is gegaan. Het is goed om met een externe blik te onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren. Ook met het oog op het voorkomen van fouten bij toekomstige operaties bij de gemeente als het Shared Service Center en het KlantContactCenter. We moeten niet dezelfde fouten weer maken.” Binnenkort komt er een voorstel over het ‘onderzoek met een externe blik’.

Vruchten
Visscher erkende dat de aansturing bij Stadstoezicht niet goed is geweest. “De aansturing is aangepast en dat werpt z’n eerste vruchten af.” Zij noemde het projectteam ‘Professionalisering evenementenorganisatie’ de eerste maatregel waar de buitenwereld kennis mee heeft gemaakt. “Dat is één van de maatregelen, maar het zijn er meer.”

Stadjers
De wethouder benadrukte dat het bij elkaar brengen van toezicht en handhaving in één organisatie wel de wens is geweest van de Stadjers. “In het verleden hadden de inwoners met verschillende handhavers te maken. Aan dat  probleem zijn we nu vergaand tegemoetgekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *