Ai WeiWei stelt Fuck Off 2 Groninger Museum samen

kunst, kunstexpositie groninger museum, fuck off 2De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei is één van de samenstellers van de tentoonstelling Fuck Off 2 welke vandaag 25 mei 2013 is geopend in het Groninger Museum.  Deze week presenteerde Ai Weiwei zijn eerste muziekvideo.  In het satirische heavymetalnummer Dumbass levert hij kritiek op zijn gevangenschap van twee jaar geleden. De kunstenaar zat 81 dagen vast, omdat hij de belastingen zou hebben ontdoken. Op Wikipedia informatie over de kunstenaar ter voorbereiding van de artikelen over de tentoonstelling Fuck Off 2, waarin het Groninger Museum middels de tentoonstelling kritiek toont op het politieke klimaat van China.

Op de video laat Ai (55) zijn baard en hoofd scheren door zijn zoon. Hij heeft lipstick op en een jurk aan. De video toont de benauwende omstandigheden in de gevangenis. De bewakers laten hem geen ogenblik vrij, zelfs niet als hij naar de wc gaat.

Dumbass maakt deel uit van het album Divina Commedia van de kunstenaar, die volgende maand uitkomt. De titel verwijst naar het befaamde gedicht van de middeleeuwse Italiaanse schrijver Dante Alighieri. In andere heavymetalnummers stelt de kunstenaar onder meer de Chinese censuur op het internet aan de orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *