Onderzoeksinstituut ERIBA officieel geopend

opening eriba gebouw-max van den bergVandaag – 7 november – werd het European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) officieel geopend. ERIBA is een nieuw onderzoeksinstituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Een keur aan toponderzoekers werken hier samen om de mechanismen die ten grondslag liggen aan veroudering te ontrafelen. Commissaris van de Koning Max van den Berg verrichte de officiële opening.

ERIBA is een onderzoeksinstituut waar topwetenschappers met hun onderzoeksgroepen fundamenteel onderzoek doen naar het verouderingsproces en ziekten die daarmee gepaard gaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd op celniveau en met modelorganismen zoals wormen en fruitvliegjes. Centraal staat de vraag welke mechanismen ten grondslag liggen aan ziekten zoals Alzheimer en Parkinson, maar ook wat de basale oorzaken zijn van tumorvorming en Diabetes Mellitus.

Faciliteiten ERIBA
Naast laboratorium- en kantoorfuncties zijn in het ERIBA-gebouw een groot aantal ultramoderne onderzoeksfaciliteiten. ERIBA-onderzoekers maken gebruik van technieken op het gebied van bijvoorbeeld genoom- en eitwitonderzoek, microscopie, bioinformatica en cel-isolatie.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Healthy Ageing-stad Groningen
Het is geen toeval dat ERIBA in Groningen staat. Zowel het UMCG als de RUG heeft Healthy Ageing, gezond en actief ouder worden, als focus voor het wetenschappelijk onderzoek. Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint bij de conceptie. Ouders geven hun genen door aan hun kinderen en daarmee ook een deel van de kans op een gezonde levensloop of eventuele risico’s op het ontstaan van ziekte later in het leven. Naast genen beïnvloeden levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig. Ook de wetenschappelijke biobank LifeLines en de Healthy Ageing Campus zijn belangrijke speerpunten van de focus op gezond en actief ouder worden.

Europees perspectief
De komende jaren staat er veel te gebeuren op het gebied van verouderingsonderzoek. “Gezond ouder worden” is ook door de Europese Unie tot een belangrijk onderzoeksthema benoemd in Horizon2020, waarin de onderzoeksagenda van de EU wordt beschreven. De Europese Commissie benoemde eerder dit jaar Noord-Nederland met de hoogst mogelijke score tot ‘voorbeeldregio’ op het gebied van Healthy Ageing. In Noord-Nederland vindt erg veel uitwisseling van kennis op het terrein van ziekte en gezondheid plaats tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *