Ongunstige verhoren soap toppaard Handsome O. | Karin Smalbil

groningen-centrum-rechtbank-1Wat gebeurde er met toppaard Handsome O. Het paard dat vorig jaar februari op een veiling voor 300.000 euro aan de hoogste bieder werd afgeslagen: Kirsten Andresen, een van de rijkste vrouwen ter wereld. Nadat de Johnson nakomeling tot KWPN Hengstenkeuringkampioen werd verkozen, bleek het in Denemarken kreupel te zijn. Speelt erfelijkheid een rol, of was het een ongeluk. Die vraag stond donderdag centraal in de rechtbank in Groningen. 

Conflict
Het verzoek tot horen van een reeks getuigen komt van de Noorse koper Andresen. Dit, vanwege het voortdurende conflict tussen koper en verkoper. Andresen verwijt Jan Brouwer uit Zevenhuizen het aan haar verkopen van een geblesseerd paard. Handsome O. was aangemeld voor een hengstenkeuring in Herning (DK), maar de dag na aflevering in Denemarken werd de hengst kreupel uit de box gehaald, aldus Andresen.

Kerngezond
Verkoper Jan Brouwer, de KSS (KWPN Select Sale), een hoefsmid en een arts verklaarden dat het paard kerngezond was. In Denemarken bleek dat niet het geval te zijn. Handsome O. zou ‘hanetred’ hebben. Een aandoening aan het zenuwstelsel, waardoor het paard door verkeerd beengebruik ongeschikt raakt voor de sport.

“Trauma niet uit te sluiten”
Dr. Wijnberg, Universitair docent aan de Faculteit in Utrecht en veterinair deskundige, toog naar Denemarken om een onderzoek te doen. Zij verklaarde dat hanetred geen erfelijke aandoening is, en niet gemaskeerd kan worden met Botox of alcohol. Het valt niet uit te sluiten dat Handsome O. kort na aflevering in Denemarken een trauma heeft opgelopen, aldus Wijnberg. In Denemarken werd Handsome na een scheerbeurt voor de tweede keer onder verdoving worden geschoren, en wierp de dag na zijn scheerbeurt een ruiter uit het zadel. Ook werden schrammen op de hals van het dier ontdekt, en had het een ‘afhangend oog’.

De week voor het vervoer naar Denemarken werd Handsome O. verzorgd, getraind en zadelmak gemaakt in Zevenhuizen. Na een week vertrokken de Brouwers met het peperdure paard naar stoeterij ‘Katrinelund’ in Denemarken. Brouwer, die Handsome als veulen kocht, ontving de vierde dag na aflevering een sms van Andresen met de tekst: “Mr. Fantastic” en kreeg Brouwer foto’s gestuurd van het kerngezonde paard en een gelukkige eigenaar.

Of Andresen het op een procedure laat aankomen valt nog te bezien.

Bron: Karin Smalbil

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *