Ontdekdag Water, Riool & Toekomst in Groningen

Hoe ziet het riool er onder de grond uit?

Gisteren, zaterdag 9 september, organiseerde de gemeente Groningen de Ontdekdag Riool, Water & Toekomst. Tijdens de Ontdekdag viel er veel te beleven. Bezoekers daalden af in een rioolbuis in het Kattendiep en liepen er doorheen lopen.

Ze kon je zien hoe het water dat je thuis doorspoelt wordt gezuiverd in Garmerwolde.

Verder openen de rioolgemalen aan het Damsterdiep en de Kastanjelaan de deuren en kunnen bezoekers op de Grote Markt zien welke maatregelen daar worden genomen om wateroverlast te voorkomen.

Wethouder Mirjam Wijnja verrichtte de opening van dee Ontdekdag bij het riool aan het Gedempte Kattendiep. Na de opening daalde ze met een groepje bezoekers af in het riool. “Water en riolering raken ons allemaal. Zeker nu door klimaatverandering de regenbuien heftiger zijn. Daarom is er niet alleen te zien wat de gemeente en waterschappen doen op dit gebied, maar ook wat bewoners zelf kunnen doen en vooral niet moeten doen.”

Op een informatiemarkt in het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98 kunnen mensen zien welke maatregelen je thuis kunt nemen om wateroverlast of verstopping van het riool te voorkomen. Ook krijgen ze tips voor vergroening van de tuin en ligt er een routekaart met een wandeling langs vergroeningsmaatregelen door de binnenstad klaar. Bezoekers kunnen daar ook de unieke afbeelding van een putdeksel op een tas (zolang de voorraad strekt) of je eigen t-shirt laten drukken (neem je shirt mee).

Reinigingswagens waren op het Kattendiep van dichtbij te bekijken en bezoekers konden in de BuildinG op de Zernike Campus kennismaken met verschillende innovaties op het gebied van bouw en infra in de klimaatproeftuin.

De gemeente organiseerde Ontdekdag in samenwerking met het Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze & Aa’s.

Foto’s: Rieks OijnhaussenJan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *