Oostenrijk Wenen

oostenrijk 2015, wenen, schloss schonbrunn, fiakerTijdens onze stedentrip in Wenen hebben we natuurlijk gebruik gemaakt van de traditionele Fiaker, de paardenkoets. Ooit waren dit de taxi’s van de stad, nu worden ze voor ceremoniële doeleinden en sightseeing-tours gebruikt. De koetsiers, nog met ouderwetse bolhoed op hun hoofd gaf onderweg uitleg over de bezienswaardigheden.

We lichten een paar hoogte punten uit: (alle foto’s van Wenen: open externe fotosite focusgroningen)

Hofburgcomplex
oostenrijk 2015, wenen, hofburgcomplex, michaelerplatz
De Hofburg is een trekpleister voor menig  toerist, die in grote getale de koninklijke appartementen, kapel, kerk, bibliotheek, Spaanse Rijschool en de vele musea die in het complex gehuisvest bezoeken. Er zijn niet minder dan achttien vleugels in de Hofburg met meer dan 2000 kamers versierd in een grote verscheidenheid aan architecturale stijlen, van gotisch over barok tot aan neo-classicisme. De voornamelijk barokke buitenkant van het paleis is desondanks verrassend harmonieus.

Vanwege de enorme omvang van het paleis is het onmogelijk om alle bezienswaardigheden in de Hofburg in een dag te bezoeken. Enkele van de hoogtepunten die niet gemist mogen worden zijn de Kaiserappartements, de Schatzkammer, de Prunksaal in de Nationale Bibliotheek, de Winterreitschule (Spaanse Rijschool), het Albertina museum en de musea in de Neue Burg, de jongste vleugel van het paleis.

oostenrijk 2015, wenen, pestsäule, grassenDe Weense pestzuil
De Weense pestzuil is een barokke drievuldigheidszuil aan de Graben in de binnenstad van Wenen. De zuil werd na de pestepidemie van 1679 opgericht en is een van de bekendste en markantste kunstwerken van de stad.

 

Stephansdom

De Stephansdom is een rooms-katholieke kathedraal en tevens de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen. De dom is 107 meter lang en 34 meter breed en is de grootste kathedraal van het land. Het behoort tot de belangrijkste gotische bouwwerken in Oostenrijk. De Steffl is een van de symbolen van de stad.

De kathedraal, die aanvankelijk een gewone parochiekerk was, is gewijd aan de martelaar Stefanus, die ook de beschermheilige van de kathedraal van Passau is. De kathedraal werd gebouwd in opdracht van de bisschop van Passau. In 1147 was de bouw van de eerste kerk gereed. In 1365 kreeg de kerk een eigen domkapittel en pas in 1469 werd Wenen een bisdom en de kerk een kathedraal. Sinds 1723 zetelt er een aartsbisschop.

Sint Petruskerkoostenrijk 2015, wenen, sint peterskerk, petersplatz
De Sint-Petruskerk is een kerkgebouw uit de 18e eeuw en staat aan de Petersplatz.
Het kerkgebouw heeft een ronde vorm en is tot zekere hoogte gebaseerd op de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Diverse architecten hebben aan de kerk gewerkt onder andere Gabriele Montani. De kerk heeft een erg rijk interieur, met onder andere een preekstoel van beeldhouwer Matthias Steindl uit 1716. Ook liggen er rechts onder het altaar skeletten van vroeg-christelijke martelaren, die eerst in de catacomben van de Sint-Pieter in Vaticaanstad lagen.

Tevens zijn er verschillende fresco’s van J.M. Rottmayr in de koepel. Deze fresco’s verbeelden de Maria-Hemelvaart. Verder staat er rechts naast het koor een beeld van de heilige Johannes Nepomuk, gemaakt door Lorenzo Mattielli uit 1729.

oostenrijk 2015, wenen, naschmarktNaschmarkt
De dagelijkse groenten- en fruitmarkt op de Naschmarkt is zeker een bezoek waard tijdens een stedentrip Wenen. Op zaterdag mag je deze markt echt helemaal niet missen. Dan is er namelijk een grote rommelmarkt.

De Naschmarkt bestaat al sinds de zestiende eeuw. In die tijd werden er vooral melkflessen verkocht, die in die tijd gemaakt waren van essehout. ‘Asch’ is het Duitse woord voor ‘es’, en dat werd gaandeweg verbasterd tot de naam ‘Naschmarkt’.

Foto’s Schönbrunn:open externe fotosite focusgroningen

Foto’s Belvedere: open externe fotosite focusgroningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *