Open Monumentendag dus ‘Op Reis’ | Spoorwegmuseum Utrecht

utrecht-malibaan-monumentendag-vervoer-19Met het landelijke thema ‘Op Reis!’, trokken wij er op uit en wel naar Utrecht. Hier is het thema toegespitst op de ‘reizigers’: wie waren dat, waar gingen ze heen en waar verbleven zij? Omdat 2014 ook het Jaar van het Mobiel Erfgoed is werden in Utrecht beide thema’s aan elkaar gekoppeld. Rond de Maliebaan werden verschillende activiteiten georganiseerd met historische fietsen, klassieke automobielen en spoorwegerfgoed.

Als spoorwegknooppunt is Utrecht ook rijk aan spoorwegerfgoed, zoals het statige Maliebaanstation, waar ook het spoorwegmuseum is gevestigd. Koetshuizen herinneren aan de tijd dat paarden en rijtuigen het straatbeeld domineerden.

Mobiel erfgoed

Op en rond de Maliebaan veel aandacht voor het Jaar van het Mobiele Erfgoed, waar bezoekers een ritje konden maken met de paardentram, Vereniging De Oude Fiets organiseerde wedstrijden op historische fietsen, zoals de ‘hoge Bi’. Er waren klassieke motoren te bewonderen en op het plein voor het Spoorwegmuseum stonden diverse klassieke automobielen opgesteld.

Heel bijzonder de oude racefiets en een wielrenner van weleer. Zeker passend met de start van de Tour de France volgend jaar in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *