Optocht The Supreme Exodus LAB in centrum Groningen

Vanmiddag,14 december, eindigde de tentoonstelling The Supreme Exodus LAB, waarin de resultaten werden getoond van de artist in residence 2018. Rond 15.00 kon je meelopen in een optocht van de Praediniussingel, via het Zuiderdiep naar het Groninger Museum. Tijdens deze optocht liepen de studenten mee in de kostuums en hoorde je de compositie die door studenten van het Prins Claus Conservatorium voor dit project zijn gemaakt.

Muziekstuk op basis van DNA sequentie
Antonio Jose Guzman is al tien jaar bezig met een project rondom zijn eigen DNA. Hij maakte de documentaire trilogie, The Day We Surrender to the Air, gebaseerd op de resultaten van zijn eigen DNA test, waarin hij op zoek gaat naar zijn herkomst. Een DNA sequentie doet denken aan de ponsgaatjes van het boek van een draaiorgel en door gebruik te maken van deze sequentie ontstond een compositie die eerst op een draaiorgel werd afgespeeld, en later werd vertaald door Alejandro Matamala naar een muziekstuk voor vibrafoon, marimba en piano. Tijdens de opening speelden studenten van het Prins Claus Conservatorium hun versie op snaarinstrumenten.

Tekst gaat door onder de foto’s

Waardoor hebben studenten zich laten inspireren?
Studenten hebben zich tijdens de Artist in Residence laten inspireren door de documentaire reeks van Guzman en door beelden van migranten uit Latijns-Amerika. Migranten die lang in Venezuela hebben gewoond steken de rivier naar Colombia over, omdat de Colombiaanse overheid de brug heeft afgesloten in een poging de migratiestroom te stoppen. Migranten nemen al hun bezit mee de rivier over, van bedden tot kleding en computers. De foto’s zijn gemaakt door de Venezolaanse fotograaf José Castillanos. De gemaakte kostuums, hoofddeksels en maskers refereren allen naar de thema’s, beelden en ideeën van studenten naar aanleiding van dit uitgangspunt. Bijvoorbeeld een kostuum gemaakt van matrassen of installaties die refereren naar de tijdelijke woningen die door migranten gebouwd worden.

Bron: Hanzehogeschool Academie Minerva

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *