Organisaties slaan handen ineen voor personen met verward gedrag

Crisisbeoordelingslocatie opent bij Lentis

Op maandag 3 april opent bij Lentis aan de Hereweg de zogenaamde crisisbeoordelingslocatie (CBL). Op deze locatie worden personen met verward gedrag binnen gebracht, als er een vermoeden bestaat van acute psychiatrische problematiek. Groninger wethouder Ton Schroor: ‘Deze mensen belanden nu nog vaak in een politiecel, maar we zijn het er allemaal over eens dat ze daar niet horen. Gemeenten, politie en de ketenpartners in de acute psychiatrie slaan hiermee de handen ineen en zetten een belangrijk stap in de zorg voor deze groep.’ De verwachting is dat 2 tot 3 personen per dag uit de provincie Groningen naar de locatie wordt gebracht en beoordeeld.

Bestuursvoorzitter van Lentis Martin Sitalsing: “Onze specialistische expertise kan nu vroegtijdig worden ingezet, waardoor we ervoor zorgen dat mensen met verward gedrag op een humane manier meteen bij de juiste hulpverlener terecht komen”. De locatie is niet alleen voor mensen die anders in een politiecel terecht zouden komen, maar ook mensen die nu nog buiten kantoortijden door de Doktersdienst Groningen worden gezien. En ook mensen die nu nog buiten kantoortijden door de 24-uursdienst van Lentis thuis worden gezien, terwijl ze ook naar de CBL kunnen komen. Aanmelden bij de CBL wordt gedaan door de huisarts, de politie of de meldkamer.

Als er lichamelijke problemen zijn die eerst moeten worden behandeld, dan wordt de persoon naar de spoedeisende hulp gebracht. Als er sprake is van een strafbaar feit, veel agressie of onder invloed, dan gaat de persoon naar de politiecel. Sowieso wordt de politie altijd betrokken op het moment dat veiligheid van de persoon of medewerkers in geding komt. Ronald Zwarter, eenheidsleiding Politie Noord-Nederland: “Dit is een mooie eerste stap om mensen met verward gedrag sneller deskundige hulp te bieden. Deze brede ketenaanpak voorkomt dat mensen onterecht in een politiecel belanden.”

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *