Weer toekomst ‘Laat vluchtelingen anders zien’ geopend door Ahmet Polat

Dame links op de foto en Anita zijn geportretteerd door Ahmet Polat, Ahmet had totaal 14 vluchtelingen geselecteerd voor de expositie.

Vluchtelingen zijn niet alleen vluchteling: ze zijn student, moeder of vriend. Fotograaf des Vaderlands (2015-2016) Ahmet Polat geeft hen in de foto-expositie Weer toekomst! een gezicht. Wie zijn deze nieuwe Nederlanders? Hoe krijgen ze hier hun leven weer op de rails? Met welke middelen? En wat is daarbij de rol van beeldvorming?  Vandaag, 28 maart, is de expositie officieel geopend in Groningen.

‘Weer toekomst!’ is een samenwerking tussen Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Fotograaf des Vaderlands (2016)  Ahmet Polat en Museum Hilversum en werd op 20 juni 2016 – Wereldvluchtelingendag-  door Prinses Beatrix geopend.

Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: ‘Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand.

Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Bijvoorbeeld Aissata, uit Ivoorkust die docente Frans wil worden en voor de klas staat.

Victor, uit Rwanda die in een ziekenhuis werkt als verpleger en Anita uit Mongolië, studente aan de Hanzehogeschool die ontspanning zoekt op de Groninger kermis. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.’

Sinds september is de expositie op reis langs hogescholen en universiteiten in Nederland.

Op iedere campus wordt de expositie geopend in het bijzijn van Ahmet Polat, de ‘helden van het witte doek’, andere (vluchteling-)studenten en medewerkers van de onderwijsinstellingen.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Eén gedachte over “Weer toekomst ‘Laat vluchtelingen anders zien’ geopend door Ahmet Polat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *