Oud Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman benoemd als waarnemend burgemeester

Ruudvreeman

Foto: Jan Lapère – Wikimedia.nl, CC-BY-SA-3.0

Ruud Vreeman is benoemd tot waarnemend burgemeester van Groningen. Dat heeft commissaris van de Koning Max van den Berg maandagavond bekend gemaakt laat RTV-Noord weten.

Vreeman zal het komende jaar, tot aan de benoeming van de nieuwe burgemeester in 2014 waarnemer zijn. Vreeman volgt de naar Barcelona vertrokken Peter Rehwinkel op.

Vreeman is het komende jaar, tot aan de benoeming van de nieuwe burgemeester in 2014 waarnemer. Hij heeft in Groningen arbeids- en organisatiepsychologie gestudeerd en hij gaat gedurende het waarnemerschap in Groningen wonen. Ook zijn vrouw zal actief deelnemen aan het leven in de stad Groningen. De benoeming gaat in per 1 november 2013.

Affiniteit met Groningen
Met Vreeman beschikt de stad Groningen de komende periode over een burgemeester met ruime ervaring in het openbaar bestuur, met bedrijfsvoering in het gemeentelijke, politieke en ambtelijke bedrijf en met kennis van en affiniteit met Groningen. Hij heeft maandag 14 oktober de vereiste verklaring en belofte in handen van de commissaris van de Koning, de heer Max van den Berg afgelegd.

14-10-2013 21:56

Samen met Felix Rottenberg introduceerde hij in 1992 het duo-voorzitterschap van de PvdA. Van 1994 tot 1997 was hij lid van de Tweede Kamer, waar hij zich vooral bezig hield met sociale zaken. Daarna werd hij burgemeester, eerst in Zaanstad en vanaf 2004 van Tilburg, als opvolger van Johan Stekelenburg.

De gemeenteraad van Tilburg nam op 21 oktober 2009 een motie van afkeuring aan met een meerderheid van 24 van 39 raadsleden. De gemeenteraad wil vanwege verstoorde verhoudingen en een onwerkbare situatie niet verder met de burgemeester. Vreeman kwam in opspraak omdat hij de gemeenteraad niet direct op de hoogte stelde van overschrijding van het bouwbudget van het nieuwe Midi Theater in Tilburg. Hiervoor was een budget beschikbaar gesteld van 7,5 miljoen euro. Later bleek de verbouwing 1,9 miljoen euro duurder te zijn. Vreeman was op de hoogte van de budgettaire problemen, maar liet na om hierover de gemeenteraad te informeren. Vreeman verdedigde zich met het verweer door te schermen met aanwijzingen van corruptie van raadslid Hans Smolders, tijdens de voorbereidingen van een groot winkelcentrum. Deze beschuldiging werd wederzijds geuit.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *