Papengang Groningen omgetoverd tot kunststraat

Het was hard nodig om de Papengang in het centrum van Groningen op te frissen. De Papengang is een steegje en loopt van de Oosterstraat naar Peperstraat in hartje uitgaansleven in Groningen. In Groningen spreekt men van gang. In het begin van de 18e eeuw noemde men deze gang Sapje-of Sappengang; later kwam de naam Papengang voor dit door de nabijheid van de Sint Peters en Paulus schuilkerk.

Initiatiefnemer om de gang aan te pakken is oud-nachtburgemeester Chris Garrit. Er kwam geld van de gemeente Groningen en ondernemers en de gang kon worden opgeknapt. Acht kunstenaars, Klaas Boter, Iris Kruizinga, Loes Faber, Hans Vos, Matthieu Keuter van Lewenborg en het duo Vaaf, realiseerden de fraaie werken.

Boven de gang is een lichtkunstwerk opgehangen en heeft een relatie met de Sint Peters en Paulus schuilkerk. Papen waren katholieken. Iets met heilenschijn is dan ook niet vreemd.

De wens is om elk jaar de werken te vernieuwen en de kunstwerken zijn dus niet permanent. Door de vernieuwing verrijkt Groningen zich met een doorlopende expositie van graffiti en streetart murals.

De Groninger wethouder Mirjam Wijna opende vandaag de nieuwe “kunststraat” de Papengang.

Foto’s openingshandeling: Rieks Oijnhausen

Alle foto’s van graffiti en streetart murals Groningen: klik hier 

Eén gedachte over “Papengang Groningen omgetoverd tot kunststraat

  1. Hardstikke leuk.
    Mag van mij op veel meer plaatsen in de stad en niet alleen in de duistere steegjes.
    Met zulke vrolijke schilderingen nodigt het ook uit om door zulke straatjes te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *