Paspoort en ID-kaart vanaf 10 maart langer geldig

paspoort (1 van 1)Wie vanaf maandag 10 maart een paspoort of identiteitskaart aanvraagt, krijgt een document dat tien jaar geldig is. Dit is nu nog vijf jaar. Paspoorten en ID-kaarten zijn straks langer geldig om de administratieve lasten voor burgers en overheid te verminderen.

Een paspoort kost in Groningen nu 50,35 euro. Straks is dat voor inwoners van 18 jaar en ouder 66,95 euro. Het gaat dus meer geld kosten. Maar uw paspoort is dan wel twee keer zo lang geldig als nu. Voor jongeren onder de 18 jaar blijft het paspoort 5 jaar geldig en kost het nu 50,35 euro. Dit wordt 51,05 euro.

ID-kaart
Als u op 10 maart of daarna een identiteitskaart aanvraagt, is dit document 10 jaar geldig als u 18 jaar of ouder bent. U betaalt dan 52,95 euro voor een ID-kaart. Nu kost een ID-kaart 41,90 euro. De identiteitskaart kost voor jongeren tot 14 jaar nu 31,85 euro. Vanaf 10 maart wordt dit 28,35 voor jongeren onder de 18 jaar. De ID-kaart voor jongeren onder de 18 jaar is vanaf 10 maart 5 jaar geldig.

Geen aanvragen op 6 en 7 maart
Door de wijziging van de geldigheidsduur van paspoort en identiteitskaart per 10 maart past de landelijke producent op 6 en 7 maart de apparatuur aan. U kunt op deze dagen geen paspoort of ID-kaart aanvragen. Maak dus geen afspraak voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart op 6 of 7 maart. Op deze dagen blijft het wel mogelijk om een eerder aangevraagd paspoort of ID-kaart op te halen.

Vingerafdrukken
Overigens neemt de gemeente sinds maandag 20 januari geen vingerafdrukken meer op bij de aanvraag van een identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort nemen we nog maar twee vingerafdrukken op in plaats van vier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *