Pieterburen – Zeehondencentrum

Het Zeehondencentrum in Pieterburen in de provincie Groningen is het oudste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland en begon ooit als zeehondencrèche omdat zij vooral jonge zeehonden opvingen. Tegenwoordig worden er zeehonden van alle leeftijden opgevangen en behandeld en zet het centrum zich in voor het beheer en behoud van het leefgebied van de zeehond.

Op 1 juli 2016 in de naam gewijzigd naar Zeehondencentrum.  In het zeehondencentrum verzorgt men zeehonden die ziek, verzwakt of verweesd zijn. Daarnaast worden er mensen uit de hele wereld opgeleid om met deze zeezoogdieren te werken. Het centrum beschikt over veterinaire, wetenschappelijk en educatieve afdelingen. Geen enkel dier blijft permanent in opvang, elke zeehond wordt uiteindelijk weer vrijgelaten.

Afgelopen zondag werd op volle zee een piepklein zeehondje gered. Een record, want nooit eerder werd er zo vroeg in het jaar een ‘gewone zeehond’ binnengebracht. Het mannetje heet Gijsje en woog slechts vijf kilo. Ook dit is een record als we weten dat het gewicht van een jonge zeehond bij geboorte zo’n 7-8 kilo is.

Zeehonden kijken bij de Punt van Reide

Van het voorjaar tot het najaar staat de zeehondenkijkwand opgesteld op de zeedijk in Termunten bij de Punt van Reide. Een unieke gelegenheid om de zeehonden en hun pups in hun natuurlijke omgeving te spotten zonder ze te verstoren! Een unieke locatie in Nederland die je zelf kunt bezoeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *