Potlood Martinitoren symbool voor vrijheid van meningsuiting

­­potloodmartiniGroningen maakt op vrijdagavond 16 januari 2015 tijdens Eurosonic Air op haar eigen manier een statement voor de vrijheid van meningsuiting. Op hét symbool van Groningen, de Martinitoren, wordt de hele avond een gigantisch potlood geprojecteerd. Een initiatief dat van harte wordt ondersteund door de Gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen met een extra bijdrage vanuit de kunsten; Academie Minerva, Prins Claus Conservatorium en het Kenniscentrum Kunst en Samenleving.

Bedenker van het lichtstatement is Bjorn Eerkes, docent aan Academie Minerva: “Groningen is een vrije stad, een stad met veel studenten. Jonge mensen die iets van hun leven willen maken. Er heerst een optimistische, bruisende sfeer die alleen in vrijheid kan bestaan. Voor Groningen is vrijheid van meningsuiting, overtuigingen en geloof van levensbelang. Vrijdagavond en -nacht is Groningen hét podium voor de vrije kunst en muziek in Europa. Een mooie aanleiding om aan de wereld te laten zien dat Groningen vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan.”

Voorafgaand aan het programma van Eurosonic Air, zullen om 19.30 uur alle lichten op de Grote Markt en op de Martinitoren worden gedoofd. Op de toren zal dan de laserprojectie van het potlood het meest helder te zien zijn.

Om het statement als een olievlek te verspreiden zullen bestuurders van de gemeente en de Hanzehogeschool Groningen foto’s van de projectie via de sociale media met #martinipotlood delen. De wens is dat vele bezoekers van Eurosonic Air dit ook gaan doen en daarmee het statement kracht bijzetten. De projectie blijft tot na middernacht zichtbaar.

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *