Preventief gefouilleerd in A-kwartier

a-kwartier 2De politie heeft donderdagnacht op verschillende tijdstippen preventief gefouilleerd in het A-kwartier in Groningen. Dit gebied is door de burgemeester van Groningen tijdelijk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Tijdens de fouilleringen kwamen messen en verschillende hoeveelheden hard- en softdrugs aan het licht. Bewoners en bezoekers hadden begrip voor de actie en reageerden heel positief en waren blij met de actie om de veiligheid te vergroten.

Waarom preventief fouilleren?

De burgemeester heeft dit besluit genomen, omdat in dit gebied sprake is van structurele verstoring van de openbare orde en stelselmatige overlast, met name als gevolg van drugshandel. In veel gevallen gaat dit gepaard met wapenbezit. De laatste maanden heeft zich ook een aantal geweldsincidenten voorgedaan.

Messen, drugs en gebiedsontzeggingen

Tijdens de fouilleringsacties aan het begin en aan het einde van de nacht kwamen vijf messen, drie gripzakjes met hard- en softdrugs en acht joints te voorschijn. De personen bij wie de messen en de drugs werden gevonden, deden afstand. De politie vernietigt de drugs en de messen. Twee mannen die vaker in dat gebied bivakkeren en voor overlast zorgen kregen een gebiedsontzegging voor de duur van drie maanden uitgereikt. Eén man negeerde tot twee keer toe een stopteken. Hij werd vastgepakt, maar viel van zijn fiets en kwam ongelukkig terecht. Hij liep een hoofdwond op en moest voor behandeling met de ambulance mee naar het ziekenhuis.

Gebied

Om ervoor te zorgen dat de situatie in het A-kwartier normaliseert, heeft de burgemeester de aangegeven straten op onderstaand kaartje tot 25 september aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie hier tot die tijd meer bevoegdheden heeft. Ook worden in deze straten mobiele camera’s ingezet voor extra toezicht. Bezoekers en bewoners van dit gebied lopen in deze periode de kans om preventief gefouilleerd te worden. Zowel bewoners als bezoekers die vannacht preventief gefouilleerd werden, reageerden heel positief en waren blij met de actie om de veiligheid vergroten. Zij kregen uitleg over de reden van de actie en ze kregen een flyer met achtergrondinformatie.

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *