Primeur De Feniks in Gravenburg Lentekriebels 2013

steden nederland, groningen, gravenburg

Vanmorgen, 8 april, om 09:00 gingen alle kinderen van de Feniks de kou tegemoet. Wethouder Jan Seton verwelkomde de kinderen en was trots om  aan te kondigen dat dit jaar voor de tiende keer de Lentekriebels van start  gaat.
Steeds meer scholen en kinderen beseffen dat zwerfvuil tegengegaan moet worden, en dat vele volwassenen hier een voorbeeld aan kunnen nemen.  Naast de broodtrommel en de drinkbeker  een verrassing. Alle kinderen op de foto die later op de afvalwagens zal verschijnen.  Samen met een leerling van de school gaf de Groninger Wethouder Jan Seton het startsein met een druk om de toeter. Ger Bron laat namens de gemeente Groningen weten dat de activiteiten van de afgelopen vijf jaar hun vruchten beginnen af te werpen. Op facebook (klik hier) een  mooie pagina met verslagen en vele foto’s. De kinderen kregen vandaag gastles van de MilieuStewards en groep zes , ging gezamenlijk het zwerfvuil rondom de school ruimen.

Alle foto’s van vanmorgen: klik hier

Over zerfafval:

Zwerfafval wordt vaak door mensen veroorzaakt. Onachtzaamheid, onoplettendheid, nonchalance, hinder en gewoon weggooigedrag leiden tot rondzwervende blikjes, plastic zakjes en tassen, lollystokjes, snoeppapiertjes, peuken, kauwgom, fastfoodzakken, papier, aanstekers, drinkdoosjes, jointzakjes, ijscostokjes, oorstekers, sigarettefilters. Hinderlijk en ergerlijk voor omwonenden als het in hun heg is gedrukt of tuin is gegooid. Vies als het op een stoep, fietspad, parkeerplaats, bij een stoplicht, bij op-en afritten in de openbare ruimte wordt achtergelaten. Gevaarlijk voor dieren. Ontelbare vogels slikken klein zwerfafval door, denkend dat het voedsel is en daarna met een volle maag een gruwelijk hongerdood stervend. Veel vissen in de vijver, sloot, diepenring blijven met hun kieuwen achter het hengsel van een plastic boodschappentas steken; egels met een milkshakebeker op het hoofd worden door een passerende auto platgereden. Situaties die zich ook in Groningen (te) vaak voordoen. Maar … gelukkig zijn veel Stadjers zich bewust van de gevolgen geworden; voelen ze zich betrokken; nemen verantwoordelijkheid en kunnen zich vaak zelf redden als ze in een park, op een plein, in een straat vaak andermans rommel gaan opruimen. Laat Groningen maar voorop lopen in de strijd voor een schone woon-en leefomgeving, een schone stad en een schone veilige wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *