Op naar Dorkwerd – Hoera het is voorjaar

Vandaag een bijdrage van één van de bewoners van de Groninger wijk Paddepoel. Na de langdurige winter en het koude voorjaar, nodigde het zonnetje deze bewoners uit  om er even op uit te trekken.
groningen-dorkwerd-kerk plus lammeren voorjaar 2013-1
Niet dat ze alle dagen achter de bloemetjes zitten, maar gewoon genieten van wat onze mooie Stad en provincie te bieden heeft. Even in beweging, op de fiets. Even het jonge grut van dichtbij bekijken met een mooi kerkje uit 1648.

De kerk van Dorkwerd, gelegen op een wierde in Dorkwerd direct buiten de stad Groningen, dateert in zijn huidige vorm uit 1648. Bij de bouw is waarschijnlijk gebruikgemaakt van de bakstenen van een eerdere kerk op dezelfde plaats die uit de dertiende eeuw stamde. Bij de kerk staat een toren uit de negentiende eeuw, voordien stond er een klokkenstoel bij de kerk die in 1829 over het ijs vanuit Wierum werd gehaald. Tot dat jaar vormden beide wierden een kerkgemeente.

Op 21 september 2007 is een ingrijpende – negen maanden durende – restauratie van de kerk afgerond. De kerk was helemaal verzakt en is op palen gezet om verzakking in de toekomst te voorkomen. Het interieur en het orgel zijn opgeknapt en er is vloerverwarming aangelegd. Uit archeologisch onderzoek dat voor de restauratie werd uitgevoerd, bleek dat de wierde weliswaar al in de middeleeuwen bewoond was, maar dat het niet zeker is, of er toen ook al een kerk heeft gestaan. Wel zijn er sporen van een middeleeuws kerkhof gevonden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.