Processie van Yesse onder de rook van Groningen naar Martinikerk | Middeleeuwse 4 mijl van Groningen

In het jaar 1220 bezochten de cisterciënzer monnik Caesarius en zijn abt Henricus van Heisterbach het vrouwenklooster Yesse onder de rook van Groningen en de Groningse Martinikerk. Achthonderd jaar later wordt aan dat bezoek een driedaags evenement in Groningen gewijd. Twee jaar later dan gepland vanwege de corona.

Vandaag, zaterdag 30 april 2022 vertrok vanaf Yesse een processie naar de Martinikerk in het centrum van Groningen waarin ook ‘Caesarius en zijn abt Henricus’ mee liepen. De processie vertrok om 11.00 uur vanaf het bezoekerscentrum Klooster Yesse (Essen 7 in Haren) en ging via de Esserweg, de Verlengde Hereweg, de Hereweg, Carolieweg, Peperstraat, Schoolstraat naar de Martinikerk.

De processie maakt onderdeel uit van een groter programma. Afgelopen donderdag werden bij brouwerij Martinus twee lezingen gehouden over ‘Bier en religie’ en ‘Eten, vroeger en nu’. Gisteren, vrijdag werd in de Martinikerk de film ‘Caesarius’ van Willem Hoiting vertoond en ook werd de expositie ‘Van Yesse naar Sint Jan’ geopend. Deze is tot en met 30 juni te zien in het hoogkoor van de Martinikerk. Bij de Universiteitsbibliotheek en de Groninger Archieven vinden parallelle exposities plaats.

Alle informatie over een stukje geschiedenis van Groningen: klik hier 

Foto’s van de processie die verlopen werd in koude weersomstandigheden:
Jan Hendrik van der Veen

Eén gedachte over “Processie van Yesse onder de rook van Groningen naar Martinikerk | Middeleeuwse 4 mijl van Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *