Proef hondenloslooproute Noorderplantsoen

steden nederland, groningen, oranje- en plantsoenwijkTot november 2014 wordt in het Noorderplantsoen een hondenloslooproute uitgeprobeerd. Hondenbezitters kunnen hier met hun hond wandelen, zonder dat deze is aangelijnd. De proef met de loslooproute is van 1 november 2013 tot 1 november 2014. Wandelaars met en zonder hond, sporters, kinderen: iedereen moet deze route kunnen gebruiken zonder overlast te ondervinden. Op basis van de ervaringen met deze voorziening bepaalt het gemeentebestuur eind volgend jaar of de loslooproute blijft.

Overal in de stad is de hond aangelijnd, behalve in de speciale losloopgebieden. Deze gebieden zijn in vrijwel alle wijken van de stad te vinden. Bij de invoering van het gewijzigde hondenbeleid, in 2011, heeft de Vereniging Hondvriendelijk Groningen (VHG) gevraagd om loslooproutes voor honden. Dit zijn routes waar de opruimplicht wel, maar de aanlijnplicht niet van toepassing is. In de wijk Gravenburg is zo’n loslooproute, na een proef van een jaar, definitief ingericht.

Wethouder Seton is blij met de proef in het Noorderplantsoen: ‘Bewoners rond het plantsoen en bezoekers zijn gemotiveerd om een dergelijke voorziening uit te proberen, zo blijkt uit een draagvlakmeting. In overleg met de VHG en bewonersorganisaties rond het plantsoen is de route bepaald. Nu gaan we uitproberen hoe dit bevalt. Daarbij kijken we zowel naar de ervaringen in de winter als naar de zomermaanden, als het plantsoen intensief wordt gebruikt.’ De bewonersorganisaties van de wijken rond het Noorderplantsoen en VHG worden betrokken bij het volgen van de proef.

De route, die loopt vanaf de Kerklaan langs de vijvers tot het losloopgebied bij de Noorderstationsstraat, blijft voor iedereen beschikbaar. Ook mensen zonder hond kunnen hier wandelen, fietsen of joggen.  Het uitgangspunt van zo’n loslooproute is gedeeld ruimtegebruik (shared space), waarbij mensen rekening met elkaar houden en geen overlast ondervinden of veroorzaken.

Vanaf 1 november 2013 worden in Noorderplantsoen de ervaringen met een loslooproute gedurende één jaar gevolgd. Enquêtes wezen uit dat onder buurtbewoners en bezoekers en passanten in het plantsoen voldoende animo bestaat om een dergelijke voorziening een jaar lang uit te proberen. Op basis van de ervaringen in het komende jaar beslist het College eind 2014 over voortzetting van deze voorziening.

 

Op straat is de loslooproute te herkennen aan de paaltjes waarop ‘loslooproute’ staat. Net als overal in de stad geldt ook hier een opruimplicht voor hondenpoep. En is de regel van toepassing dat iedereen die met de hond wandelt altijd een schepje of een papieren of plastic zakje bij zich heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *