Protest tijdens Nationale boomplantdag in Groningen

groningen-paddepoel-grote beerstraat-bomenkap-2Morgenavond, 16 maart, op de dag van de Nationale boomplantdag, overhandigen de actievoerders tegen het kappen van bomen en de aanleg van onnodige fietspaden in de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk, zo’n tweeduizend handtekeningen aan de gemeente Groningen tijdens de commissievergadering Beheer en Verkeer.

park selwerd-fietspaden-bomenkap-12In de wijken vindt een kaalslag van de natuur plaats. Voor de aanleg van fietspaden, waaronder de Slimme Route in park Selwerd, verdwijnen er voor het Fietspad ACM-brug, Plataanlaan, gedeelte Pegasusstraat en Dierenriemstraat 52 bomen en wordt 2725 m2 houtopstand verwijderd. Voor het fietspad Park Selwerd naar Zernike worden 70 bomen gekapt en wordt 845 m2 houtopstand verwijderd, waaronder tachtig jaar oude bomen. Een aantasting van één van de groene longen die Groningen rijk is en vanaf het ontstaan van de wijken bewust gecreëerd is.
park selwerd-fietspaden-bomenkap-6

 

Zo’n 2000 handtekeningen worden morgen om 20:00 in de Oude raadzaal van het stadhuis aangeboden en de actievoerders maken gebruik van slechts drie minuten spreektijd (SAMEN MAKEN WIJ DE STAD) tijdens de vergadering beheer en verkeer.

Op 10 maart is een voorlopige voorziening tegen het aanleggen van het fietspad en de bomenkap behandeld door de bestuursrechter in Groningen.  De rechter was zeer ontstemd over de wijze waarop de gemeente zijn plannen doordrukt en doet (ondanks het verzoek van de gemeente om snel met een uitspraak te komen) pas over 6 weken uitspraak. Dan zitten we midden in het broedseizoen en mag er dus niet worden gekapt. Uitstel tot minimaal begin oktober.

Wij als wijkbewoners zouden het heel fijn vinden dat velen aanwezig zijn in strijd voor behoud van ons GROEN. Komt allen.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – FocusGroningen

 

4 gedachten over “Protest tijdens Nationale boomplantdag in Groningen

 1. Er lijkt in Groningen onder de wethouders een ziekte te heersen “nationale bomenallergie”.
  Het word dus tijd,dat bij de komende gemeenteraadsverkiezing het nodige aantal wethouders word gerooid.

 2. Weer een stunt van de GEM GRONINGEN
  Hoorzitting verplaatst naar donderdag morgen 21 4 2016
  ingekort naar 1uur30 min dat is over 7 weken
  Na de rechterlijke uitspraak
  ik weet niet of dat wel klopt

  • De gemeente heeft maling aan haar burgers.
   Ze schoffeert ze waar ze maar kan.
   Zie ook de brutaliteit om 1 uur voor dat de rechtszitting plaatst vond op 10 maart, de zitting twee weken op te schorten omdat ze nog niet alles goed hadden kunnen voorbereiden.
   Dit is door de rechter gelukkig niet gehonoreerd.
   Ze maken mij niet wijs dat die dure inghuurde juristen van de gemeente, hun zaakjes niet op orde hebben en als dit wel het geval is, zou ik geen zaken meer met ze willen doen want dan zijn ze hun geld niet waard.
   Het lijkt het meest op de bekende gemeentelijk tactiek, burgertje pesten.
   De gemeente doet dit graag om de burger te ontmoedigen in de hoop dat deze afhaakt, maar gelukkig strijden voor deze bomenkap een stel burgers die zich niet laten intimideren door de tactiek van deze gemeente.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *