Protestmars tegen fysiek of seksueel geweld in centrum Groningen

Gistermiddag, 19 januari, een protestmars, ‘MARCH AGAINST GENDER-BASED VIOLENCE’  tegen fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen in het centrum van Groningen. Een mars georganiseerd door Women’s March Groningen. Wereldwijd worden dit weekend demonstraties gehouden. Uit statistieken van de World Health Organisation (WHO) is gebleken dat één op de drie vrouwen wereldwijd in haar leven geconfronteerd wordt met fysiek of seksueel geweld binnen de intieme kring of seksueel geweld buiten de intieme kring. Floor Bakker van Women’s March Groningen vertelt: “Deze cijfers zijn schrikbarend. Daarom hebben we besloten om hier wereldwijd aandacht voor te vragen. Mensen uit allerlei landen gaan in het weekend van 19 en 20 januari de straat op om een statement te maken tegen deze en andere vormen van geweld.”

‘End gender-based violence’
De organisatoren in Groningen hebben besloten het thema breder te zien dan alleen ‘geweld tegen vrouwen’. Bakker licht die keuze toe: “Geweld tegen vrouwen heeft vaak met meerdere factoren te maken. Geweld tegen een vrouw die een hijab draagt, komt vaak voort uit een combinatie van islamofobie, seksisme en racisme. Verschillende vormen van discriminatie zijn met elkaar verbonden, daarom bestrijden we ze ook gebundeld.”

Daarnaast zijn het niet alleen cisgender vrouwen die te maken krijgen met geweld dat gebaseerd is op gender. “De ontwikkelingen rondom de Nashvilleverklaring die afgelopen week via het nieuws te volgen waren, hebben wederom laten zien dat transgender personen nog niet genoeg geaccepteerd zijn in de samenleving. Volgens cijfers van het Transgender Netwerk Nederland wordt deze groep mensen in Nederland zeven keer zo vaak mishandeld of bedreigd als gemiddeld. Dit is dus een zeer veel voorkomende vorm van ‘gender-based violence’ die onze aandacht zeker verdient bij de demonstratie.”

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *