Roel Boomstra voor de tweede keer wereldkampioen

Het kan niet op. Hij is pas 25 jaar en nu al voor de tweede keer wereldkampioen dammen. Na in totaal 20 partijen in 13 dagen tegen wereldkampioen Alexander Schwarzman mocht Stadjer Roel Boomstra zich na 3 triomfen en 17 remises heden om 16u55 in Assen weer tot champ laten kronen. Hij zong het Wilhelmus ingetogen mee met trillende lippen doch kon opwellende tranen bedwingen. Boomstra was met voorsprong de extra speeldag ingegaan, speelde 3 remises Rapid en bracht in de 2e match Blitz de Rus een mentale opdoffer toe door z’n voorsprong te verdubbelen. In de 2e match van de benodigde Super Blitz moest Schwarzman door tijdnoodz’n vlag strijken.

Lachend luisterde Boomstra naar lovende woorden van de sportieve verliezer, die ook over een portie humor bleek te beschikken ondanks z’n verlies. ‘Roel was fabulous’, orakelde de Rus. ‘But I think the people have to check him now on doping’. Hilariteit alom in de de prachtige locatie van RTV Drenthe. Gestoken in een smetteloos grijsachtig kostuum, licht overhemd en blauwe stropdas prees de nieuwe champ z’n onttroonde rivaal, die aanvankelijk in een vale spijkerbroek met blokoverhemd acte de presense gaf. Vlak voor de volksliederen ten gehore gebracht werden verscheen de Rus evenwel in een zwart kostuum met overhemd en stropdas ten tonele. Hij had snel een metamorfose ondergaan.

‘Ik leefde vandaag in m’n eigen wereldje’, meldde Boomstra. ‘Natuurlijk wel met support van m’n secondanten Wouter Sipma en Rob Clerc’. De champ bedankte ook z’n moeder voor haar permanente aanwezigheid tijdens de tweekamp. Moeder Boomstra had gedurende de krachtenvretende krachtmeting de energie om nog een nieuwe kampioensshawl voor zoonlief te breien. Vrij ingetogen omhelsden moeder en zoon elkaar tijdens de huldiging.

Boomstra gaat een druk jaartje tegemoet. Hij hoopt voor de tweede maal in China de World Mind Games te winnen, verdedigt in Afrika z’n wereldtitel en wil tussendoor ook weer Nederlands kampioen worden. Ook zal hij nog ruim een jaartje bij de RUG flink aan de bak moeten om z’n studie Natuurkunde af te ronden. Boomstra is de 17e Nederlandse wereldkampioen sedert 1885. Hij staat met Ton Sijbrands met twee tjtels als derde op de hitlijst NL. Harm Wiersma is de onbetwiste numero uno met zes titels. Piet Roozenburg volgt met vier titels. Boomstra heeft evenwel nog een heel damleven in het vooruitzicht. De vraag is dan ook, in welk jaar stoot Boomstra z’n pakweg 40 jaar oudere clubgenoot Harm Wiersma van de troon?

Bron: Jan van der Veen Sport in Stad

Alle foto’s van de wk dammen in Groningen: klik hier 

Alle foto’s van de wk dammen in Assen: klik hier 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *