Protoneninstituut in de stadsmoestuinen van Groningen

groningen-oosterpark-stadsmoestuinen-1Het Universitair Medisch Centrum Groningen gaat voor 30 augustus een vergunningsaanvraag indienen voor protonentherapie. Het ministerie van VWS heeft deze week de vergunningsvoorwaarden voor protonentherapie bekendgemaakt. Daarmee is de kans zeer groot dat het UMCG een van de vier centra voor protonentherapie krijgt. Naar verwachting kunnen de eerste patiënten in 2017 behandeld worden.

Er is ruimte voor één aanbieder in het noorden van Nederland, twee in de Randstad en een in het zuiden. De vergunningprocedure staat alleen open voor Universitair Medische Centra (UMC’s) of instellingen die een samenwerkingsverband hebben met een UMC. Protonentherapie valt onder de Wet op bijzondere medische verrichtingen. In oktober wordt duidelijk aan welke instellingen de minister een vergunning verleent.

Vanaf 2005 wordt er gewerkt aan de plannen voor de bouw van een protonencentrum met diverse participanten. Was in de begin jaren sprake van één mogelijk twee centra in Nederland, nu worden het mogelijk vier. Het protonencentrum is gepland op de plek van de stadsmoestuinen grenzend aan de Rosensteinlaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.